Dodjelom nagrada počeli Dani Marije Jurić Zagorke

Dani Marije Jurić Zagorke počeli su danas u Zagrebu dodjelom Nagrade za studentski rad na teme žena, odnosno rodne problematike. Prva nagrada pripala je Petri Majdak, studentici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Majdak je nagradu dobila za studentski rad "Konstrukcija ženskog identiteta u pravaškim humorističko-satiričkim listovima druge polovice 19. stoljeća". Dobitnici druge i treće nagrade su Boris Rutić, za rad "Emocionalna ideologija muškosti: primjena teorije Arlie Hochschild i koncepta hegemonijske muškosti", te Tea Krušelj, za rad "Upravljanje reprezentacijama 'muslimanske djevojke' u javnome diskurzu i popularnoj kulturi zapada".

Nagradu od 2008. dodjeljuje Centar za ženske studije. Cilj je poticanje interesa mladih za teme vezane uz žene, rodnu problematiku i rodnu ravnopravnost te utjecanje na cjelokupnu akademsku zajednicu u promišljanju i provedbi rodno osjetljivih politika Vlade. Ove godine na natječaj je pristiglo 37 radova sa šest hrvatskih sveučilišta. 

Kulturno-znanstvena manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke, kojom se nastoji revalorizirati djelo istaknute hrvatske novinarke, publicistice i zagovornice ženskih i radničkih prava te afirmirati feminističke teme, održava se sedmi put.

Na programu manifestacije je i projekcija filma "Zagorka" redateljice Biljane Čakić Veselič te razgovor s Vladimirom Stojsavljevićem, autorom drame "Zagorka na duplerici", uz sudjelovanje glumice Marije Kohn. Održat će se i znanstveni skup na temu "(Vizualne) reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti" organiziran u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. kao i likovna radionica za mlade "Ženska kultura u fokusu izrada plakata" na kojoj će kao predložak za izradu idejnog rješenja plakata posližiti priča o Zagorki. 

Zagorkini dani završavaju u nedjelju, 1. prosinca, šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu koju će voditi idejna pokretačica manifestacije Slavica Jakobović Fribec.