Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika VSOA-e

Sud je u cijelosti potvrdio USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegova zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije koje se tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Optužnicu podignutu potkraj rujna potvrdilo je optužno vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše, iako su optuženici, kako se neslužbeno doznaje, negirali sve što im se stavlja na teret. Uz Grdića i Preosta optuženi su tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić. Pravdajući isplate troškovima doušnika, Grdić, Preost i Kuljanić navodno su iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milijuna svaki, Ivanković oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200 tisuća kuna.

S obzirom na to da će se tijekom suđenja među dokazima naći niz tajnih dokumenata VSOA-e, očekuje se da će USKOK zatražiti da se postupak provede u tajnosti. No o tome će se odlučivati na prvom ročištu jer je i predstojeće pripremno ročište po slovu zakona zatvoreno za javnost.