O referendumu i u Saboru

Uobičajeno saborsko glasovanje petkom prekinuto je zbog stanke koju je zatražilo više klubova kako bi iznijeli stajališta o skorom referendumu.

HDZ je duboko zabrinut zbog, rekao je Željko Reiner, nevjerojatne medijske kampanje koja se može nazvati harangom. Toliko mržnje i verbalnog nasilja dugo nije bilo u javnom životu, rekao je Reiner optužujući Vladu da se uključila u kampanju protiv referenduma i da se zagovornike referenduma stigmatizira.

Referendum je ušao u zonu velikih društvenih podjela, ali odgovornost za to ponajprije snose oni koji su ga pokrenuli i oni koji su ih poduprli - rekao je HNS-ovac Jozo Radoš i primijetio da se i Reiner uključio u kampanju jer na reveru nosi bedž 'ZA'.

Saša Đujić (SDP) rekao je kako je od HDZ-a nekorektno da očekuje od (Vladinih) dužnosnika da ne iznose svoj stav, budući da je ta stranka to već učinila. Naglasio je da SDP poštuje volju građana koji su potpisali referendumsku incijativu te da su, iako se ne slažu s referendumskim pitanjem, glasovali za raspisivanje referenduma, jer smatraju da svatko ima pravo tražiti svoja prava. Klub SDP-a je protiv ograničavanja ljudskih prava, naša je dužnost zaštita manjine, rekao je Đujić pozivajući građane da na referendumu glasuju "PROTIV".

Isto je učinio i Milorad Pupovac (SDSS) koji smatra da se Hrvatska počela dijeliti na onu koja je ustavna i onu koja je neustavna, onu koja je za poštivanje ljudskih prava i onu koja je protiv toga, na europsku i neeuropsku Hrvatsku. Ocijenio je i da društvo nikad ranije nije bilo toliko podijeljeno te da je sve počelo kada je Ministarstvo znanosti pokušalo ponuditi obrazovanje o spolnosti koncipirano na način kako se to čini u većini europskih zemalja.

Nezavisnom Damiru Kajinu nije sporna referendumska definicija, no brine ga što slijedi nakon toga. Nije problem referendum, nego pozadina iza njega, a to je rušenje Vlade, zato treba biti na braniku opstojnosti Hrvatske, Hrvatska se brani demokracijom, naglašava.

Da se ovo radilo prije ulaska u EU, sa ovom retorikom nikad ne bi ušli, kaže Nedžad Hodžić (klub nacionalnih manjina). Birače je pozvao da izađu na referendum i glasuju po uvjerenju, ali neka vode računa da svojim glasom ne umanjuju prava drugih.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorava da je medijska haranga o referendumu o braku dosegnula neslućene razmjere, osobne napade, pljuvanje po ljudima. Ipak, odbija govoriti o medijima, kaže da najbolje govore sami o sebi. Grubišić drži da se temama od ćirilice, preko Obiteljskog zakona, do Ustava zapravo zamagljuju stvarni problemi hrvatskih građana, činjenica da nas čeka ekonomska kalvarija. Nabacujemo se novinama, mrzimo jedni druge, čemu sve to, upitao je kolege zastupnike pozvavši ih da puste građane da odluče svojom voljom i razumom.