"Advent u Zagrebu" počeo paljenjem prve svijeće na Manduševcu

Manifestacija "Advent u Zagrebu" počela je paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, na Trgu bana Jelačića.

Početak došašća obilježila je služba riječi obreda paljenja prve svijeće na adventskom vijencu mons. Alessandra d'Errica, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, zamjenika biskupa vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimira Sekelja te župnika Župe sv. Marije mons. Zlatka Golubića. Kao i svake godine na svečanosti je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bogati kulturno-zabavni program ove je godine posvećen ulasku Hrvatske u Europsku uniju i gradovima prijateljima a održavat će se do 11. siječnja.

Glazbeni program u "Zagrebačkoj kući" na Trgu bana Jelačića ove bi godine trebao zadovoljiti mlađu populaciju, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici bit će po jedna kućica manje da se može normalno prolaziti, umjetnici će, kao i lani, biti u Petrićevoj ulici, a svoj sadržaj dobit će i Tomićeva ulica.

Bandić tvrdi da će program biti bolji nego prošle godine, iako će biti potrošeno manje novca. 

Voditeljica Odsjeka za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Martina Bienenfeld najavila je tradicionalne žive jaslice, od glazbe klasiku i jazz na Cvjetnom trgu te "Fuliranje" kod uspinjače.

"Advent" na Trgu bana Jelačića bit će posvećen ulasku Hrvatske u EU i gradovima prijateljima, pa će tako svoj program predstaviti i Beč. Već su najavljeni grupni posjeti iz Slovenije, Nizozemske, Italije, Srbije, Austrije i BiH. Pozvano je i pedesetak njemačkih i austrijskih turoperatora i novinara kako bi vidjeli što sve Zagreb nudi.

Na Zrinjevcu će biti organizirana "Božićna bajka", održat će se 64 koncerta, programi i predstave za djecu i vožnje fijakerom.