Rotim: HRT sve događaje prati profesionalno i objektivno

Pokretač referenduma - Građanska inicijativa "U ime obitelji" - odlučila je dijelu medija zabraniti praćenje referendumske noći u njihovu stožeru. Među njima su Hrvatska radiotelevizija, sva izdanja EPH grupe, Novi list te internetski portali Index.hr, Net.hr i T-portal. Kao razlog navode nepridržavanje načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti u izvještavanju.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije Goran Rotim odgovorio je na prozivanje i optužbe Građanske inicijative 'U ime obitelji'. Nedopustivo je da se u 2013. godini bilo kome, pa tako i nama, ukraćuje akreditacija za rad i to osuđujemo i odbacujemo iz bilo kojeg raloga. Hrvatska radio-televizija će pratiti sve relevantne događaje profesionalno i objektivno vezane uz provedbu referenduma. Zahvaljujemo svim kolegama iz drugih medijskih kuća koji su se solidarizirali s HRT-om i drugim medijima koji su se našli u sličnoj poziciji kao i mi, rekao je ravnatelj programa Goran Rotim

Elektroničku poštu iz inicijative "U ime obitelji" koja je stigla na HRT prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Zaprimili smo vaš upit za akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji".

Nažalost prisiljeni smo uskratiti vam akreditaciju. Vaša je medijska kuća sustavno dezinformirala građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Također, kao dio uređivačke politike, vaša je medijska kuća sustavno vrijeđala, iznosila neistine (klevetala) i netočno prikazivala izjave, postupke ili namjere predstavnika Građanske inicijative "U ime obitelji".

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet, navodi se u elektorničkoj pošti kojom je odbijeno izdavanje akreditacije.


Vijeće za medije poziva inicijativu "U ime obitelji" da novinarima dopusti rad

Hrvatsko vijeće za medije osuđuje postupak Građanske inicijative U ime obitelji, dosad neviđen presedan u medijskom prostoru, kojim su značajnom dijelu medija uskratili akreditacije i mogućnost izvještavanja iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate. Građansku inicijativu pozivamo da povuku svoju odluku i omoguće novinarima da rade svoj posao.

Nevjerojatno je da se 2013. godine u zemlji članici Europske unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem njihovih aktivnosti, novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje.

U radu HVM-a sudjeluju medijske kuće, portali, novine i elektronički mediji koji pokrivaju više od 90 posto hrvatskog medijskog tržišta. Stoga pozdravljamo odluku gotovo svih članica da, zbog nedemokratske i cenzorske odluke Građanske inicijative U ime obitelji, ne prate njihove aktivnosti prije i poslije objave rezultata referenduma.

S obzirom na to da je referendumsko pitanje vezano uz Ustav Republike Hrvatske podsjećamo na sadržaj članka 38. Ustava, koji je nedvosmisleno jedan od najvažnijih temelja demokracije: Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji, stoji u priopćenju Hrvatskog vijeća za medije.


HND: Ako "U ime obitelji" uskrati akreditacije, pozivamo sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove inicijative

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Žestoko osuđuje odluku inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa te inicijative.

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra, gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate  referenduma o promjeni Ustava RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju je inicijativa tražila. Osim brojeva njihovih mobitela te e-adresa, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-adrese njihovih pretpostavljenih urednika.

Sigurni smo da za običnu novinarsku akreditaciju za jednu izbornu noć nema potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjih tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi s ovim referendumom vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovih izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.