Za 65,79%, protiv 33,59% - rezultat s 99,84% biračkih mjesta

Prema podacima od 23 sata na referendumu o ustavnoj definiciji braka "za" je glasovalo 65,79% birača, a "protiv" 33,59%. Nevažećih i neubačenih listića je 0,62%. Rezultati su to na temelju 99,84% obrađenih listića birača.

Glasovalo je 37,84% birača (1.432.831) od 3.787.017 birača s pravom glasa.

Gledajući po županijama, jedino je u Primorsko-goranskoj (53,30%) i Istarskoj županiji (58,23%) više glasača bilo protiv. Najviše glasača zaokružilo je "za" u Vukovarsko-srijemskoj županiji (80,79%).

U 11 županija "za" se odlučilo više od 70% glasača: Brodsko-posavska županija (79,80%), Ličko-senjska (79,50%), Dubrovačko-neretvanska (77,11%), Splitsko-dalmatinska (77,69%), Požeško-slavonska (78,85%), Zadarska (75,72%), Virovitičko-podravska (74,47%), Šibensko-kninska (74,14%), Krapinsko zagorska (71,70%), Osječko-baranjska (71,20%) i Bjelovarsko-bilogorska (70,21%). Više od 60% birača glasovalo je "za" u pet županija: Zagrebačka (69,82%), Karlovačka (68,73%), Koprivničko-križevačka (68,61%), Sisačko-moslavačka (68,55%) i Varaždinska (61,49%). Referendum je prošao i u Gradu Zagrebu gdje se 55,90% birača izjasnilo "za" i u Međimurskoj županiji gdje je "za" bilo 54,42% birača.

Građani su na prvom narodnom referendumu odlučivali jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Donosimo prve reakcije: Predsjednik Josipović, Reiner (HDZ), Opačić (SDP), Pusić (HNS), "Građani glasaju protiv".

Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak u podne objavit će potpune, ne i konačne rezultate referenduma o ustavnoj definiciji braka. Do podneva bi trebali imati podatke sa svih mjesta, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, pojasnivši kako zbog vremenske razlike glasovanje još traje u SAD-u, Kanadi, Argentini i Čileu, a očekuju se i podaci s jednog broda, koji je trenutačno izvan dometa komunikacija.

Hrvatin je potvrdio da je odaziv birača na referendum bio slab, na obrađenim glasačkim mjestima izlaznost je 37,84%. To je najmanji postotak izašlih birača do sada, rekao je predsjednik DIP-a.

Rezultat referenduma, koji porezne obveznike stoji 47 milijuna kuna, obvezujući je neovisno o broju birača koji se odazvao. Održavanje referenduma zatražila je inicijativa 'U ime obitelji' nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. 


Policija uglavnom postupala zbog galame i štandova 

Galama i vika, dojave da su štandovi za prikupljanje potpisa za referendum Vukovar - bez ćirilice u neposrednoj blizini glasačkih mjesta za državni referendum o ustavnoj definiciji braka, razlozi su zbog kojih je tijekom referenduma postupala policija, izvijestilo je poslijepodne Državno izborno povjerenstvo (DIP). 

Iz jednog glasačkog povjerenstva u Zagrebu stigla je dojava da jedan birač želi da se njegovo ime u popisu birača zaokruži kemijskom umjesto grafitnom olovkom. Policija je utvrdila identitet osobe, a članovi povjerenstva udovoljili su njegovu zahtjevu, prenosi DIP. 

Građani su se žalili i na SMS poruke koje dobivaju iz jedne političke stranke, no Povjerenstvo tu nije nadležno s obzirom na to da referendumska promidžba, bilo 'za' ili 'protiv' referendumskog pitanja danas nije zabranjena, tumače u DIP-u. Upravo zbog nenadležnosti nisu otkrili o kojoj je stranci riječ. 


Građani sumnjaju da glasačke kutije nisu pravilno zapečaćene

Određen broj birača koji je izašao na državni referendum o ustavnoj definiciji braka izrazio je sumnju da glasačke kutije na mjestima gdje su glasovali nisu pravilno zapečaćene, potvrdili su u Državnom izbornom povjerenstvu. Glavnina tih sumnji odnosi se na glasačka mjesta u Zagrebu pa ih je DIP proslijedio zagrebačkom Izbornom povjerenstvu da ih provjeri. 

Današnji referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti. Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje pa je i danas dopuštena referendumska promidžba.