Stožer: Smatramo da imamo dovoljno potpisa

U ponoć istječe rok za prikupljanje potpisa za referendum pod nazivom "Vukovar - ne ćirilici". Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tvrdi da je dobio dovoljan broj potpisa građana za inicijativu da se izmijene odredbe ustavnog zakona o manjinama. 

Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog, potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Kazao je kako je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je danas poslao na teren pet tisuća volontera, a mnogi od njih bili su u blizini biračkih mjesta na kojima se danas odlučuje na referendumu o braku. 

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. studenoga i to na oko 2000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Moraju prikupiti više od 450.000 potpisa.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Šibeniku kako smatra da je današnji referendum samo topovska priprema za referendum o ćirilici. Ali, kazao je, onima koji tu akciju namjeravaju provesti, to neće proći, ma koliko potpisa skupili. Ovo je zadnji referendum na kojem većina manjini uzima prava, istaknuo je Milanović. Najavio je da će se to dogodine regulirati i u Ustavu RH.