'U ime obitelji' pozvali sve medije, većina njih odbila

Građanska inicijativa U ime obitelji uputila je poslijepodne poziv svim medijima da dođu na konferenciju za novinare na kojoj će se njezini predstavnici osvrnuti na rezultate referenduma. No u znak prosvjeda gotovo svi mediji u zemlji odlučili su bojkotirati poziv.

Zbog velikog interesa javnosti i na temelju poziva Vijeća za medije, Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poziva sve medije na konferenciju za novinare u 21.30, na kojoj će sudjelovati predstavnici Inicijative te će se osvrnuti na rezultate referenduma, navodi se u pozivu upućenom medijima da dođu u sjedište njihova stožera.

Dogodio se rijetko viđen slučaj solidarizacije medija

HRT, RTL, Jutarnji list, Novi list, Net.hr, Index.hr, T-portal neće popratiti konferenciju za medije. Ne možemo pristati na praćenje inicijative koja je spremna prelaziti preko članaka Ustava Republike Hrvatske koji govore o slobodi izražavanja i pravu medija na izvještavanje, izjavili su novinari Novog lista.

Rotim: HRT sve događaje prati profesionalno i objektivno

Građanska inicijativa U ime obitelji jučer je zabranila izvještavanje iz njihova sjedišta HRT-u, Indexu, Net.hr-u, T-portalu te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su, po ocjeni Inicijative, neprofesionalnim i pristranim izvještavanjem, krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) žestoko je osudilo tu njihovu odluku i pozvalo sve redakcije i novinare, ako Inicijativa ne opozove svoju odluku, na solidarni novinarski bojkot, kojem su se mediji i odazvali.

Vrlo je teško obavljati ovaj posao proteklih tjedana jer svaki novinar i urednik ima svoj stav ZA ili PROTIV. No unatoč tome, svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi i dalje, ali na optužbe i zabrane ne pristajemo, izjavio je Ivan Lovreček, glavni urednik RTL-a.

Postupak Građanske inicijative U ime obitelji osudilo je i Hrvatsko vijeće za medije kao dosad neviđen presedanski postupak i pozvalo je Inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad. Ovakvim postupkom narušava se jedna od temeljnih ustavnih odredbi koja je ugrađena u najvažnije dijelove demokracije, poručio je Boris Trupčević, predsjednik Hrvatskog vijeća za medije.

Tako je inicijativa U ime obitelji napravila slučaj bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti.