Ustavno definiranje braka zaokružilo 946.433 birača

Na prvom narodnom referendumu 946.433 birača (65,87%) izjasnilo se za to da u Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica žene i muškarca, dok je protiv bilo njih 481.534 (33,51%), objavilo je jutros Državno izborno povjerenstvo nakon obrade podataka sa svih glasačkih mjesta.

Prema nepotpunim službenim rezultatima referenduma, glasovanju je pristupilo 1,436.835 birača (37,90%), odnosno tek nešto više od trećine upisanih, a glasovala su 1,436.163 birača, odnosno 37,88%. Valjanih listića bilo je 1,427.967 (99,43%), a nevaljanih 8.196 (0,57%).

Zanimljiva je distribucija glasova prema županijama, odnosno najvećim hrvatskim gradovima. 'PROTIV' se tako najviše glasovalo na krajnjem sjeveru i krajnjem zapadu zemlje, dok se 'ZA' najviše glasovalo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

'PROTIV' se, gledamo li veće gradove, najviše glasovalo u Puli (63,64%), Rijeci (59,27%), Čakovcu (58,95%) te Varaždinu (56,94%).

Najviše 'ZA' zaokružilo se u gradovima Splitu (68,13%), zatim Zadru (64,62%), Osijeku (62,86%) te Zagrebu (55,90%).

Zanimljiv je i primjer Imotskog gdje je gotovo 95% birača zaokružilo - 'ZA'.

Iz DIP-a su također poručili da nisu zabilježene veće teškoće tijekom održavanja referenduma. Ono što sada slijedi jest razdoblje od 48 sati tijekom kojega se mogu uložiti žalbe, nakon čega će, ako žalbi ne bude, rezultati postati - službeni. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin najavio je na konferenciji za novinare, na kojoj su i predstavljeni rezultati referenduma, da će u idućih, najdulje osam dana, biti poznati konačni rezultati državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.


Milanović: Nismo ni bolji, ljepši ni pametniji - nismo odlučili ništa

Nakon sjednice osječkoga Gradskog vijeća premijer Zoran Milanović na zamolbu novinara da komentira rezultate jučerašnjega referenduma kazao je kako ne može komentirati motive ljudi koji su glasovali za referendumsko pitanje.

Dodao je da referendum nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom niti je brak u Hrvatskoj zakonom definiran drugačije nego kao zajednica muškarca i žene niti je to itko namjeravao promijeniti.

Na novinarski upit je li politički učinjeno sve što se moglo da se jučerašnji referendum ne održi, Milanović je istaknuo kako je, prema Ustavu RH, jučerašnji referendum, nažalost, dopušten te kako vjeruje da će se vrlo brzo promijeniti Ustav i odrediti koje su vrste referenduma moguće. Ocijenio je da se izmjenama Zakona o referendumu nije moglo spriječiti održavanje referenduma o braku jer je Ustav iznad zakona, a zakon samo razrađuje ustavnu odredbu te da se mora promijeniti Ustav u vezi s odredbama o referendumu.

Žao mi je zbog jučerašnjeg referenduma jer mislim da s njim nismo bolji, ljepši ni pametniji i nismo odlučili ništa, poručio je Milanović.

Na upit novinara koja je najveća novost u prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu premijer je odgovorio da se zajednice koje se ne nazivaju brakom izjednačavaju u pravnom i materijalnom statusu s brakom, što, uz ostalo, uključuje pravo na nasljeđivanje i druge oblike pravnog uređivanja određenog odnosa koji činjenično postoji, a što imaju sve europske države.

Ocijenio je da je taj zakon, koji ne predviđa mogućnost posvajanja djece, velik korak naprijed u pravu manjina, istospolnih zajednica, što je bilo najavljeno u izbornoj kampanji, a sada se provodi neovisno o jučerašnjem referendumu.


Komentirajući referendum, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je kako smatra da su se građanske udruge i Vlada trebale uključiti znatno prije nego što je počela ta kampanja. Ocijenila je kako je velik broj ljudi čak i uvijeno referendumsko pitanje prepoznao kao diskriminatorsko. Na novinarski upit je li zabrinuta mogućnošću da rezultati jučerašnjeg referenduma pokazuju pad potpore Vladi, Pusić tvrdi da nije zabrinuta, a rezultati su dobro upozorenje da treba intezivnije raditi s javnošću, komunicirati s građanima i biti prisutniji u svakodnevnim životnim temama.


'Prevagnula tradicija'

Nakon prospavane noći svoj je komentar dao predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekavši: Ostaje obveza hrvatskog društva prema Ustavu, ali, nadam se, i prema društvenim vrijednostima koje želimo graditi i živjeti, da se zaštite sve manjine u društvu i da žive slobodno, odgovorno, u toleranciji i zajednici. Bez toga je teško govoriti o napretku cijelog društva.

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da jučerašnje referendumsko 'ZA' ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo, iako takvih pojava ima, te poručio da se svi trebamo suočiti i riješiti stvarne probleme - siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, jer su oni najbolja podloga za ekstremizam.

Prema tome, nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasovali 'ZA' netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda ipak prevagnula tradicija i osjećaj tradicionalnosti. A to što on ima za posljedicu nešto što možda većina nije željela isto također treba uzeti u obzir, rekao je.
  
Prve reakcije na neslužbene rezultate referenduma!