Oporba Vladi: "Ukrali ste Božić profesorima, učiteljima i doktorima!"

Učitelji i profesori putnici su u šoku. Dopisom iz Ministarstva obrazovanja obaviješteni su kako će im naknada za prijevoz za prosinac biti isplaćena u siječnju. To je iznos od nekoliko stotina pa sve do nekoliko tisuća kuna, ovisno o tome u koliko škola rade i na kojoj udaljenosti.

To znači da će putne troškove morati u prosincu financirati iz svojeg džepa. Ako mogu.

A kako nevolja ne dolazi sama, ona prva stigla im je prije ove. Prethodno su obaviješteni da neće dobiti božićnicu.

Reagirao je Željko Stipić iz Školskog sindikata 'Preporod', koji je odgovorio na pitanje što to znači za profesore, konkretno na primjeru profesora s 15 godina staža, koji putuje na posao.

Prema prvim našim izračunima ostat će moguće - bez jedne cijele plaće, Dakle, obistinilo se na neki način to da, kad se računalo u našem Ministarstvu, da se - preračunalo i da zapravo nedostaje novca za prosinačku plaću. Kad smo upozoravali na to, prošle godine, onda su nam spočitavali da smo posvađani s brojkama. Tko je posvađan s brojkama, vidi se najbolje danas, rekao je Stipić.


'Ukrali ste Božić!'

Saborski HDZ i HDSSB prozvali su hrvatsku Vladu da je profesorima i učiteljima, ali i liječnicima ukrala Božić, te je optužili da ponižava najugroženijih u hrvatskom društvu, a to su prosvjetari.

Ovogodišnji Božić ukraden je profesorima i učiteljima, izjavila je Đurđica Sumrak (HDZ). Ministra Jovanovića prozvala je što naknade za prijevoz ukida učiteljima, dok se Vlada nije sjetila ukinuti, na primjer, putne troškove svojim ministrima i zamjenicima. Božić su ukrali i doktorima, dodao je HDSSB-ov Boro Grubišić.


'Isplatite novac iz proračunske pričuve!'

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je danas predsjednika vlade Zorana Milanovića da Vlada na sjednici u četvrtak donese odluku da se zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu iz proračunske pričuve isplate troškovi prijevoza na posao.

Izostane li takva odluka, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić zaprijetio je s konferencije za novinare da će prosvjetari umjesto na radnim mjestima biti na prosvjednim skupovima i pokrenuti sudske sporove.

U tom sindikatu za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike izravno   odgovornim smatraju ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića,   jer nije dobro predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza.   Također tvrde da je zbog neusklađivanja granskih kolektivnih ugovora s   temeljnim kolektivnim ugovorom odgovoran za neplanirane proračunske troškove.

Očigledno su nam lagali tvrdeći da neće biti smanjena plaća, rekao je Stipić.


'Neisplata plaća je - kazneno djelo!'

Dopis ministru Jovanoviću uputio je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec koji upozorava da će u slučaju nepoštivanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama uputiti sve oštećene prosvjetne radnike na pokretanje tužbi za ostvarenje prava.

Podsjeća da je, sukladno Kaznenom zakonu, neisplata plaće ili dijela plaće   kazneno djelo i poziva Jovanovića na izvršenje svih obveze prema zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

U suprotnom, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske podnijet će kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu protiv ministra Jovanovića, najavio je Mihalinec.


Počela nova odricanja radnika - bez božićnice i regresa!

Predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata kulture, Sindikata zaposlenih u HZZO-u te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika parafirali su jučer na sastanku u Ministarstvu rada i socijalne skrbi sporazum - dodatak II. temeljnom kolektivnom ugovoru prema kojem se te službe odriču božićnice za ovu i regresa za iduću godinu.

Predloženo je, ako se u međuvremenu poveća BDP za više od 3%, da sjednemo za stol te da tada prestaje vrijediti taj dodatak. Samo treba dočekati porast od 3%, rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Sporazumom je također utvrđeno da jubilarne nagrade ostaju na početnoj razini od 500 kuna, a putni troškovi na 150 kuna (prije 170 kuna). To je najmanje što možemo pridonijeti, ustvrdila je Avberšek, napominjući kako se s time trebaju složiti i u Vladi kako bi se mogao potpisati konačni sporazum. Potpise očekuje potkraj ovoga ili idućeg tjedna kada će se vidjeti tko će doista to potpisati.

Potpisan kolektivni ugovor u zdravstvu bez liječnika

Avberšek je napomenula da će se Hrvatski liječnički sindikat, čiji su predstavnici također bili na sastanku, prije potpisivanja konzultirati sa svojim tijelima.