Presuda: Mamić nije poticao na nasilje i mržnju prema Jovanoviću!

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je u ožujku ove godine u radijskoj emisiji poticao na nasilje i mržnju prema ministru znanosti Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Sudac zagrebačkog Općinskoga kaznenog suda Rafael Krešić ustvrdio je u obrazloženju presude da je Zdravko Mamić u spornim izjavama izražavao osobni animozitet prema Jovanoviću, ali da u tom slučaju nije bilo poticanja na nasilje i širenje mržnje.

Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda i da je optužnica postavljena manje ambiciozno, zanimljivo bi bilo vidjeti kakva bi bila odluka, kazao je sudac.

Mamićeva izjava na radio Soundsetu da je Željko Jovanović 'hrvatomrzac' i   spominjanje njegove nacionalne pripadnosti, prema ocjeni suca, nije bila   motivirana time da bi čelnik Dinama druge poticao da mrze Jovanovića ili   pripadnike srpske nacionalne manjine.


Tužiteljstvo će se žaliti

Iako se radi o brutalnoj uvredi i neprihvatljivu izražavanju osjećaja, sudac je zaključio da tu nije riječ o javnom poticanju na mržnju. Prije izricanja presude Jovanović je saslušan kao svjedok pri čemu je ustvrdio da je Mamić svjesno i namjerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine, čime je stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima te manjine koja se zbog toga mogla osjećati ugroženo i zabrinuto za svoju sigurnost.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na oslobađajuću presudu. Ono je za Mamića tražilo godinu dana zatvora, koja bi se zamijenila radom za opće dobro. Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se njezin branjenik svojim izjavama refereirao na Jovanovićeve izjave koji je za Mamića govorio da je 'dio močvare koju treba isušiti'.

Čelnik Dinama nije bio na objavi presude.