Jadranka Kosor: Potpisivala sam automatski

Bivša premijerka Jadranka Kosor svjedočila je na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Planinska. Potvrdila je da je kao potpredsjednica Vlade potpisala dokument o kupnji sporne zgrade u Planinskoj, ali da je to učinila u skladu s tadašnjom praksom, nakon što je premijer križićem odredio točke koje će on potpisati, ona je automatski potpisivala ostale, uključujući i odluku o Planinskoj. 

Rekla je i kako je o kupnji zgrade prethodno raspravljao uži kabinet vlade. Sanader je to obrazložio interesima države jer je to ministarstvo bilo dislocirano i skupo. Tajništvo vlade uvijek je postupalo po nalogu predsjednika vlade, rekla je.

Sanader je dao primjedbu na njezin iskaz. Ustvrdio je da točka o kupnji zgrade u Planinskoj nije bila na dnevnom redu vlade u travnju 2009. godine.

Sud je zabranio odgovore na pitanja kojima je obrana tražila od Kosor da objasni kako je znala da će biti podignute optužnice protiv Sanadera prije nego što se to dogodilo.
Branitelj Čedo Prodanović Kosor je pitao je li ona poslala Europskoj komisiji pismo u kojem je navedeno da se uskoro podižu nove optužnice, između ostalih i protiv bivšeg premijera. i je li u DORH slala svjedoke koji su teretili Sanadera.

Kosor je danas ispitana na prijedlog Uskoka, ali će u slučaju Planinska trebati svjedočiti i na prijedlog obrane.

Sanader je svoju nasljednicu u vladi i stranci, koja ga je u konačnici izbacila iz HDZ-a, u drugim postupcima optužio da je u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem inicirala njegov kazneni progon.

U slučaju Planinska Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego što ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja Petra Čobankovića, koji je nakon nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.

Suđenje se nastavlja 18. i 19. prosinca ispitivanjem svjedoka obrane.