Hrvatski projekt "gledanja" slika za slijepe u Westminsterskoj palači

Projekt "Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe" hrvatske povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nataše Jovičić, originalna znanstvena metoda koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama "vidjeti" umjetnička djela i doživjeti boje, idući će tjedan biti predstavljen u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu.

Projekt je plod desetogodišnjih istraživanja koja su dovela do razvoja originalne znanstvene metode analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama i audio interpretacije opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Svoj projekt autorica je dosad predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Tate Modern u Londonu, te muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku.

Uz potporu Ministarstva kulture, u zagrebačkoj Modernoj galeriji u lipnju 2009. Jovičić je otvorila prvu svjetsku taktilnu i multizenzornu galeriju gdje triput godišnje predstavlja kapitalne radove hrvatske moderne koje mogu u potpunosti doživjeti i slijepi.

O novoj i revolucionarnoj metodi autorica je napisala i (još neobjavljenu) knjigu Kako dodirnuti sliku u kojoj je obrađeno deset svjetskih remek-djela uključujući Mantegnu, Caravaggia, Muncha i Picassa, najavaljenu kao Janson za slijepe.

Principi i načini metode u Londonu će biti primijenjeni na Caravaggiovoj Večeri u Emausu, čiji se original čuva u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Predstavljanju projekta u Westminsterskoj palači u ponedjeljak 9. prosinca nazočit će hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, te Jo Swinson, državna tajnica za žene i jednakost u britanskom Ministarstvu kulture, medija i sporta i državna tajnica za zapošljavanje i potrošačka prava u Ministarstvu gospodarstva, inovacija i vještina.

Izložba će biti otvorena za javnost od utorka 10. prosinca do petka 13. prosinca.