Zakon o radu na čekanju - Sindikati će ipak prosvjedovati

Nakon pritisaka s mnogih strana Vlada je iz procedure povukla prijedlog novog zakona o radu. A upravo zbog novog ZOR-a sindikati su za sutra najavili prosvjede pred zgradom Vlade, kada je prijedlog trebao biti prihvaćen i upućen u Sabor.

No umjesto da se sutra nađe na dnevnom redu, Vlada je naglo povukla zakon o radu na doradu. No ne zbog straha od sindikata, nego zbog usuglašavanja s EU-om.

Gledajte, to su sve reformski zakoni koji traže određena usaglašavanja. Iznimno je bitno da se donese zakon o radu, pokušavamo svi skupa najbolje učiniti za konkurentnost hrvatske države, za konkurentnost za poduzetnike i normalno zaštita prava radnika. Kod tih stvari situacija je uvijek dosta složena, vidite i sami, vezano za javnost, ali, Zakon o radu novi se mora donijeti, rekao je HNS-ov saborski zastupnik Srđan Gjurković.

Iako ujutro nije želio komentirati promjene, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poslijepodne je rekao kako Vlada ne odustaje od izmjena ZOR-a, već uzima 'time-out', i to za dodatno usklađivanje sa socijalnim partnerima.

S obzirom da saborsko zasjedanje traje do 15. prosinca, a izmjene ZOR-a trebaju ići u dva čitanja, imamo vremena da sjednemo za stol i još neke stvari razmotrimo i promijenimo. ZOR bi trebao ići na Vladu negdje u siječnju pa ponovno pozivam sindikate da raspravimo sva otvorena pitanja i   konsenzusom donesemo taj zakon, izjavio je Mrsić novinarima u Hrvatskom   saboru.

Dodao je i kako treba vidjeti je li prijedlog izmjena usklađen s pravnom   stečevinom EU, te da za to treba određeno vrijeme s obzirom na brojne direktive koje se odnose na radno zakonodavstvo. Opovrgnuo je da se uplašio sindikalnih prijetnji.

Nismo se uplašili ni sindikata niti prosvjeda, jer jasno je da trebamo donijeti novi ZOR, budući da je to zakon koji povećava konkurentnost Hrvatske, čuva radna mjesta i pomaže otvaranju novih, rekao je.


Sindikati ne odustaju

Sindikati pak od prosvjeda, unatoč povlačenju prijedloga novog zakona, neće odustati. Tako će Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske sutra u 10.30 na Markovu trgu organizirati  prosvjed pod nazivom 'STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom'.

Mrsić neće dati ostavku, ZOR ide pred Vladu i u Sabor

Ono na što mi upozoravamo cijelo vrijeme je to da je zakon nedorađen, da sve ove promijene koje su se najavljivale nisu bile ničim argumentirane, i da su bile praktički na silu i preko koljena, pa ovo želim zapravo isčitati jedino na način da su možda počeli dolaziti k sebi, iako poprilično kasno, ali s obzirom na okolnosti i na naše iskustvo od ranije sa ovom vlasti mi od ovih najvaljenih i prosvjeda i izjašnjavanja među članovima ne odustajamo, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešemir Sever.

A prosvjedima će se pridružiti i laburisti.

Bez obzira na privremeno povlačenje iz procedure Zakona o radu, naš otpor protiv njega, kao i protiv Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i Zakona o povremenim poslovima - ostaje. To nije slučajnost, radi se o tri izuzetno anti-radnička zakona koji idu na ruku isključivo brutalnoj pohlepi krupnog kapitala koji zapravo radnike čine ovisnima o njihovim hirovima, poručio je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista-Stranka rada.

Lesar je na konferenciji za novinare Kluba saborskih zastupnika Hrvatskih laburista pozvao građane da se pridruže prosvjedu protiv izmjena ZOR-a jer to nije samo pitanje sindikata i političkih stranaka nego svih građana.

Optužio je Vladu da servira ideološke podjele kako bi se zamaglilo o čemu se zapravo radi i manipulira javnošću tvrdeći da je to jedino moguće rješenje za spašavanje radnih mjesta. Također je ustvrdio da je Vlada pripremila cijeli paket antiradničkih zakona o kojima će se odlučivati u Hrvatskom saboru.

Izostanak investicija i novih radnih mjesta je najveći grijeh hrvatskih političkih i poslodavačkih struktura od 2008. godine, time su od Hrvatske stvorili društvo bez nade i perspektive. Zato je moguće da se u hrvatskom društvu nameću ideološke teme koje zamagljuju budućnosti zemlje i njezinih građana, rekao je Lesar.

S pravima radnika ne bi se smjelo trgovati jer oni kojima su uzeli tvornice i plaće nikako ne žele da im se oduzme i radničko dostojanstvo. 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna izboreno je u 19. stoljeću, a sada i to dolazi u pitanje!