Sindikati traže prijevoz - Linić: To ovisi o dogovoru premijera i ministra

Sindikati su zatražili da premijer Zoran Milanović na sutrašnju sjednicu Vlade uvrsti odluku o isplati prosinačkih troškova prijevoza učiteljima iz proračunske pričuve.

Za isplatu prijevoza zaposlenima u osnovnim školama potrebno je oko 24 milijuna kuna, koje bi se moglo naći u proračunskoj pričuvi, pa bi Milanović takvom odlukom ipak učiteljima olakšao proslavu Božićnih blagdana, kaže predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić. Naime, prosvjetari su i bez uskrate naknade za prijevoz financijski zakinuti - ostat će bez božićnice, a u prosinačkim plaćama neće dobiti uvećanje za prekovremeni, smjenski i dvokratni rad te rad vikendom, kao i plaćanje zamjene u razdoblju do 10 dana, što je također prebačeno na siječanj. To znači da će većina njih u prosincu primiti plaće manje za 100 do 500 kuna.

Za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike sindikalci smatraju odgovornim ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića, jer nije na vrijeme predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza, a propustio je to ispraviti i u upravo prihvaćenom rebalansu proračuna. MZOS je trebao pripremiti novac za isplatu svih obveza, a ako ne znaju kolike su im obveze ministar Jovanović treba dati ostavku ili smijeniti sve u svojem Ministarstvu koji se bave financijama, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec.


Linić: naknada putnih troškova učiteljima ovisi o dogovoru premijera i ministra

Ministar financija Slavko Linić nije danas želio nagađati hoće li Vlada iz proračunskih zaliha učiteljima isplatiti putne troškove, ističući kako je to 'stvar dogovora između premijera i ministra obrazovanja. Mogu reći da je bilo dovoljno vremena da se kolektivnim ugovorima definiraju prijevozni troškovi na isti način kao i kod zaposlenih u državnim službama', rekao je Linić novinarima u Saboru. Podsjetio je da je kolektivnim ugovorima u državnim službama još prošle godine riješeno pitanje naknade za prijevoz, te ocijenio kako nema potrebe da postoje dva različita sustava. 'Prekoračenje u odnosu na plan u 2013. priznato je Ministarstvu obrazovanja za 650 milijuna kuna, što je sasvim dovoljno da se osiguraju sredstva i u dijelu prijevoznih troškova. Nemam što drugo reći', kazao je Linić.


Jovanović prozvan i u Saboru

Da Jovanović po zakonu mora podnijeti ostavku, ustvrdio je u Saboru HDZ-ov zastupnik Ivan ŠukerJoš uvijek je na snazi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da čelnik tijela koje je prekoračilo sredstva koje mu je odobrio državni proračun i Sabor mora svoj mandat dati na raspolaganje, izjavio je Šuker. 

Upozorio je i da se svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama trebali zapitati što će biti s njihovim pravima iz kolektivnog ugovora u 2014., poručio je Šuker.

I laburist Branko Vukšić proziva Vladu, odnosno resorno ministarstvo obrazovanja zbog najave da učiteljima i profesorima neće isplatiti troškove prijevoza u prosincu.
Ministar Jovanović poručuje: "Nećemo izvršiti naše obveze iz proračuna, novce ćete dobiti iduće godine". Nitko te ljude ne pita kako će se snaći, Vlada pretpostavlja da su bogati, da će novce izvući iz čarapa, kaže Vukšić.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin poručio je da nastavnicima odmah treba platiti trošak prijevoza, da treba naći 23 milijuna kuna potrebna za prijevoz te približno toliko i za božićnice. Tih 46 milijuna kuna je otprilike onoliko koliko je koštao referendum, ponovio je Kajin.

Na obavijest ministarstva o odgodi isplate naknade za prijevoz i prekovremene sate nastavnicima, reagirali su i HDZ-ovi odbori za odgoj i obrazovanje te za znanost i visoko obrazovanje. Ocijenili su da ministar Jovanović ugrožava obrazovni proces. Jedino što radi je da bezuspješno pokušava mijenjati naš svjetonazor i svjetonazor učenika nasilnim uvođenjem spolnog odgoja, što je dovelo do raspisivanja referenduma o braku. Ni najmanje ga ne brine što je, njegovom izravnom krivicom, za to potrošeno pedesetak milijuna kuna, naglašavaju. Ističu i da su već upozoravali da je proračun Ministarstva za 2013. loš i ispod plana.