Ženska platforma: Ne dopuštamo urušavanje prava žena

Feminističke udruge okupljene u Ženskoj platformi upozorile su danas kako su recentni događaji, kao i održani referendum, još jednom upozorili na činjenicu da su ljudska prava u Hrvatskoj na udaru fundamentalističkih snaga te su naglasile da neće dopustiti urušavanje prava žena.

'Tijekom referendumske kampanje često se postavljalo pitanje 'Tko je sljedeći?', a naše organizacije upravo prava žena vide kao ono što je sljedeće. Poručujemo da nećemo dopustiti urušavanje prava žena ni u jednom području života', istaknula je Tajana Broz ispred organizacija okupljenih oko Ženske platforme koja je danas u Zagrebu počela dvodnevnu konferenciju. Cilj je konferencije uspostava dijaloga između organizacija civilnog društva i predstavnika Vladinih tijela te analiza učinjenog vezano uz politike rodne ravnopravnosti u protekle dvije godine. Uoči parlamentarnih izbora 2011., pet ženskih feminističkih organizacija - CESI (Zagreb), B.a.b.e. (Zagreb), Domine (Split), Delfin (Pakrac) i Centar za građanske inicijative (Poreč) organizirale su razgovore sa ženama diljem Hrvatske kako bi prikupile zahtjeve žena Vladi i Saboru te su ti zahtjevi spojeni u Ženskoj platformi 2011.

Savjetnica predsjednika za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš ustvrdila je da se konferencija održava se u 'vrlo osjetljivu političkom trenutku kada jačaju opasne tendencije vraćanja unatrag kada govorimo o razini ljudskih prava u našem društvu'. Predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Gabriella Sancisi naglasila je kako je jako važno raditi na pravima žena na tržištu rada, ne samo radi ravnopravnosti spolova nego i zato što, ističe, žene zaposlene u organizacijama dovode tvrtke u balans i čine radno okruženje boljim. Naglasivši kako je velik put prošao od pljuske koja se smatrala iskazom ljubavi do toga da je to, kao nasilje, ušlo u Kazneni zakon sa zatvorskom kaznom, članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Đurđica Sumrak istaknula je da se Odbor zauzimao za to da se čuje glas organizacija civilnog društva.

Kroz šest tematskih panela sudionice konferencije i izlagačice iz organizacija civilnog društva, stručnjakinje i predstavnice ministarstava raspravljat će o najvažnijim pitanjima za žene u Hrvatskoj danas: zakonodavnom okviru i političkoj participaciji žena, položaju žena u svijetu rada u svjetlu daljnje fleksibilizacije radnog zakonodavstva, o ženama u ruralnom području, ženskom pravu na izbor, nasilju nad ženama te rodnoj ravnopravnosti u obrazovnom sustavu. Kroz raspravu formirat će se zaključci vezano uz provedbu politika rodne ravnopravnosti od Vlade.