'Radit ćemo 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine'

Oko tisuću građana prosvjedovalo je na Markovu trgu protiv novoga Zakona o radu (ZOR), Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju. Prosvjed 'STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom' organizirali su Nezavisni hrvatski sindikati, SSSH, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata.

Prosvjednici protiv izmjena radnog zakonodavstva okupili su se na središnjem zagrebačkom trgu, odakle su u povorci krenuli prema Banskim dvorima. Na Markov trg stigli su s glavnoga zagrebačkog trga Zakmardijevim stubama jer im nije dopušten prolaz Radićevom ulicom. Prosvjednici su nosili transparente s upozorenjem ženama i muškarcima da ih čeka 'rad od 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine, bez ugovora, na kupone! Voli vas vaša Vlada'. Na majicama su nosili natpise 'bolje grob nego rob'.

Prosvjednicima se pridružio i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji je spomenute zakone nazvao 'paketom antiradničkih zakona' koji idu na ruku isključivo 'brutalnoj pohlepi krupnog kapitala'. Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je kako ostaju pri zahtjevu za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Ova vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati, ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih "utakmica završena".

Izigrali su sve - nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve - osim sebe i svojih, optužio je Krešimir Sever (NHS) te istaknuo da je ovaj ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti.

Ozren Matijašević (HURS) ocijenio je da nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom. Nesposobni i bahati igraju se vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo, bit će još gore, rekao je Matijašević te ustvrdio da je cilj tri nova zakona (o radu, o povremenim poslovima i mirovinskom osiguranju) uspostava novih uvjeta u kojima će radnik biti što jeftiniji i lako zamjenjiv.

Ono na što mi upozoravamo cijelo vrijeme je to da je zakon nedorađen, da sve ove promijene koje su se najavljivale nisu bile ničim argumentirane i da su bile praktički na silu i preko koljena, pa ovo želim zapravo iščitati jedino na način da su možda počeli dolaziti k sebi, iako poprilično kasno, ali s obzirom na okolnosti i na naše iskustvo otprije s ovom vlasti mi od ovih najavljenih i prosvjeda i izjašnjavanja među članovima ne odustajamo, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešemir Sever.

Pet sindikalnih središnjica prosvjed je najavilo za danas, kada je prijedlog izmjena ZOR-a Vlada trebala uputiti u Hrvatski sabor. Iako je sporni zakonski prijedlog zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a u međuvremenu povučen iz procedure, pa se neće naći na današnjoj sjednici Vlade, sindikati su odlučili doći pred Banske dvore i održati prosvjed 'STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom'.