Zidine na upravljanje Gradu Dubrovniku

Društvo prijatelja dubrovačke starine prepustit će upravljanje zidina Gradu Dubrovniku, što će se regulirati izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je da će na taj način Gradu Dubrovniku ostati 20 milijuna kuna više za obnovu jer neće morati plaćati 25 posto PDV-a na ulaznice za zidine. To je jedna od primjedbi prihvaćenih u javnoj raspravi između dva zakonska čitanja, a među njima je i ona prema kojoj će Zavod za obnovu Dubrovnika u cjelini morati voditi obnovu svih zaštićenih kulturnih dobara na području Dubrovačke Republike, a ne samo Grada.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara produžit će se trajanje odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja spomeničke rente tijekom 2014. Na taj način određenim poduzetnicima i gospodarskim subjektima ostat će oko 60 milijuna kuna u sljedećoj godini, i to u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, djelatnosti putničkih agencija i prijevoza i drugima. Spomeničku rentu plaćat će djelatnosti koje ubiru velik profit, poput trgovine duhanskim proizvodima, parfemima i kozmetikom te kockanje, klađenje i slično.