Financijski inspektori kreću u nadzor institucija

Inspektori Ministarstva financija od ponedjeljka kreću u nadzor 114 institucija među kojima su sva ministarstva, državne institucije, Agencije, trgovačka društva u državnom vlasništvu, ustanove i šest velikih gradova. Provjeravat će da li ove institucije u zakonskom roku od 30, odnosno 60 dana, plaćaju svoje obveze prema dobavljačima, piše Jutarnji list.

Cilj ove akcije, između ostalog, je pokazati da za država u nadziranju poštivanja zakona nema velikih i malih te da žele utvrditi poštuje li država svoje obveze.

Među gradovima čije će poslovanje Linićevi inspektori analizirati je i Grad Zagreb. U Ministarstvu financija navodno sumnjaju da bi Grad Zagreb mogao biti veliki generator dugova. Prema dostupnim podacima ukupan dug Grada Zagreba je u ovom trenutku oko 400 milijuna kuna dospjelog duga. A u Gradu, pak, tvrde kako izvršavaju sve svoje obveze na vrijeme.

Osim Zagreba inspektori će provjeravati i gradove Split, Osijek, Varaždin, Zadar i Rijeka. Za provjeru je zaduženo oko 100 inspektora ministarstva, a akcija će trajati do kraja mjeseca. 

Među 114 institucija čije će poslovanje biti nadzirano je i osam Kliničkih centara u Hrvatskoj.