Svjetlonosne forme Vojina Bakića

U zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti danas se otvara izložba jednoga od najvažnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća, kojega međunarodna likovna kritika ubraja i među najvažnije europske autore modernizma. Riječ je o retrospektivi djela Vojina Bakića pod nazivom Svjetlonosne forme.

Iako zvuči pomalo neobično, ovo je prva retrospektiva Vojina Bakića, velikog majstora male forme, ali prije svega majstora velikih, ambijentalnih skulptura koje su mu i donijele međunarodni ugled.

Izložba prati sva stvaralačka razdoblja velikog kipara, od rane figuracije, preko sažimanja formi, zalaska u čisto apstraktni iskaz do svjetlosnih formi po kojima je i nazvan cijeli projekt.

Posebno mjesto zauzimaju njegovi spomenici ta monumentalna ambijentalna plastika i činjenica da se posljednjih 20-ak godina o njemu govorilo gotovo isključivo kao o autoru javnih spomenika iz bivše Jugoslavije, a koji su uništeni i devastirani početkom 90-ih, od Petrove gore do Kamenske, Čazme i zagrebačke Dotršćine.

Pred nama je jedno novo čitanje Bakićeva kiparstva, ali crtačkoga umijeća jer je u MSU-u prvi put izložena i sjajna privatna zbirka obitelji Bakić.

Pred nama je projekt koji će Vojina Bakića predstaviti i kao međunarodno uglednog i priznatog umjetnika i ime koje se ne veže samo uz spomenike jednoj ideologiji, rekla je Nataša Ivančević, kustosica izložbe. 

Na kraju još podsjetnik - Svjetlonosne forme Vojina Bakića otvaraju se u MSU-u u 19 sati. Izložbu prate brojni događaji i popratni programi koji traju sve do zatvaranja, prvih dana veljače iduće godine.