Gabrićev Nacionalni forum postaje politička stranka

Dosadašnja inicijativa Nacionalni forum Nikice Gabrića postaje politička stranka. Najavljeno je da će sužbeno biti osnovana 1. veljače. S inicijativnog skupa za osnivanje ogranka Zagreb održanog u hotelu Sheraton, Gabrić je poručio kako je namjera pokrenuti pozitivne promjene u društvu. Kao glavne ciljeve ističe zapošljavanje i gospodarstvo.

Velike stranke prozvao je da potiču ideološke rasprave. Imamo relativno poštenu vladu koja je nakon HDZ-a dobila mandat da mijenja društvo, ali oni su ostali vlada stranke, a ne građana, kazao je Gabrić, koji je uvjeren da je reforme nemoguće provesti bez potpore 80% građana. Podignuli smo barikade, druge proglašavamo neprijateljima, ustašama, udbašima i boljševicima, rekao je Gabrić, koji je uvjeren da hrvatsko društvo nije podijeljeno, a kao dokaz navodi da 63% birača nije izišlo na referendum o ustavnoj definiciji braka. Naglasio je nužnost kulture dijaloga, a kao uzor naveo veliku koaliciju u Njemačkoj.

Upozorio je da Hrvatska nema budućnost s postojećim ekonomskim modelom u kojem 1,3 mijuna ljudi puni državni budžet, a koriste ga tri milijuna. Zaduživanje po kamatama od 6 posto Gabrić smatra putem u ropstvo. Uvjeren je ipak da Hrvatska može naći izlaz iz krize, a kao jedan od modela ponudio je otvaranje staračkih domova na Jadranu za umirovljenike iz europskih zemalja. Naglasio je da je riječ o industriji koja raste, a koja bi mogla pomoći hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Kao jedan od najvećih problema naveo je lošu obrazovnu strukturu u RH. Sve manje mladih školuje se za tehnička zanimanja koja jamče konkurentnost. Zapošljavanje i ekonomiju smatra dominantnim ciljevima, a ističe da je važno zaustaviti negativne demografske trendove i otvoriti raspravu o imigracijskoj politici.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo procesom prerastanja Nacionalnog foruma Nikice Gabrića u političku stranku, istaknuvši da je Hrvatska široko demokratsko društvo s različitim političkim idejama i programima. Dragovan je novinarima na izbornoj konvenciji istarskog SDP-a u Puli kazao kako je na SDP-u u ovom trenutku odgovornost da završi posao koji je, dolaskom na vlast, započet prije dvije godine. 'Svi koji žele doprinijeti boljitku i pomoći su dobrodošli, a mi ćemo učiniti sve da sa završetkom ovog mandata građani bolje žive nego što su živjeli prije četiri godine', zaključio je.

Izjavu dr. Gabrića uoči početka skupa poslušajte u videoprilogu.