Faber: "Sanader me smijenio zbog slučaja Kamioni!"

Iako je prema sudskoj odluci Ivu Šarića, tasta bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, na suđenje u slučaju Fimi media danas trebala dovesti policija, on se sam pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu, no nije želio svjedočiti protiv člana obitelji.

Ivu Šarića
je umjesto policije na sud na Zrinjevcu oko 9.20 dovela njegova kći  Mirjana Sanader, a on se pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv svoga zeta Ive Sanadera.

Svoj prijašnji nedolazak na svjedočenje Šarić je pravdao liječničkom dokumentacijom za koju je sudski vještak zaključio da ne može biti opravdanje za izostanak, pa je sutkinja Ivana Čalić naredila da ga u ponedjeljak na sud dovede policija.

Šarić je predložen za svjedoka jer je na njega upisan velik dio imovine koja prema tvrdnjama tužiteljstva zapravo pripada Sanaderu. Među ostalim, Šarić je vlasnik dijela vile u elitnoj zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, šuma, pašnjaka, vikendice, ali i bankovnih računa izvan Hrvatske.

Kada je prije godinu i pol dana prvi put došao na suđenje u slučaju Fimi media, Šarić se također pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv člana obitelji, a iz spisa je tada izdvojen i njegov istražni iskaz koji, prema pisanju medija, nije bio povoljan za Sanadera.


Faber: Sanader me smijenio zbog slučaja Kamioni

Nakon Šarića na klupu za svjedoke sjeo je bivši ravnatelj policije Vladimir Faber. On je posvjedočio da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić u premijerov ured u vladi ulazio bez ikakvog pregleda, a Sanadera je prozvao i da ga je s čela policije smijenio jer nije pristao stornirati slučaj Kamioni.

Time je pobio iskaz šefa Sanaderova osiguranja koji je kazao da Barišić nije mogao bez pregleda ući u sjedište vlade te potvrdio Barišićeve riječi da mu je 'slobodan ulaz' odobren jer je u aktovci vrlo često imao gotovinu koju je davao premijeru.

Barišića sam vidio najmanje tri puta kako bez kontrole ulazi u vladu. Policajci su ga pozdravljali, imao je VIP status. Pitao sam o čemu se radi i saznao da je Barišić intimni prijatelj, najbliži suradnik Ive Sanadera i da uživa poseban status. Kategorički tvrdim da ono što se moglo čuti kako bez pregleda nije mogao ući u vladu ne odgovara istini, kazao je Faber.


Sam se javio za svjedočenje

Bivši ravnatelj policije, koji se sam javio za svjedočenje u ovom slučaju, u sudnici je kazao i da je s najviše policijske dužnosti smijenjen jer je odbio stranačko kadroviranje i, unatoč Sanaderovoj naredbi, ustrajao na podnošenju kaznene prijave u slučaju Kamioni protiv bivšeg HDZ-ova ministra obrane Berislava Rončevića.

Upitan zbog čega svoje danas izrečene primjedbe nije iznio pred saborskim povjerenstvom o slučaju Kamioni, rekao je da je pritisak na njega slijedio dva ili tri mjeseca poslije. No i tada sam rekao da ima puno pritisaka na policiju, ali da ćemo pošteno napraviti istragu i o tome izvijestiti Državno odvjetništvo, kazao je Faber.


'Sanader je galamio i udarao šakom po stolu'

Faber je ispričao da ga je Sanader osobno pozvao u vladu gdje je galameći i udarajuči šakom po stolu govorio da mora stornirati 'slučaj Kamioni'. Kazao je i da ga je nakon toga tadašnji ministar Tomislav Karamarko više puta izvijestio da Sanader ustraje na njegovoj smjeni.

Karamarko je odbio potpisati smjenu tijekom travnja ili svibnja, ali što se dogodilo kada ju je potpisao u lipnju - ne znam. Rekao je da više nije mogao podnijeti pritisak, ali da se izborio da ostanem u MUP-u, iako je Sanader želio da prijeđem u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, istaknuo je Faber.

Sanaderova obrana na kraju je prigovorila njegovu iskazu ističući da ne vjeruje u Faberove plemenite namjere te da je iskaz motiviran subjektivnim osjećajem da mu je za smjenu kriv Sanader.

I bivši premijer rekao je da je Faber iznio niz neistina te da je svjedočio tendenciozno. On je jedan od ravnatelja koji je bio najkraće na toj dužnosti. Osobna frustracija razlog je ovakvog iskaza, a smijenila ga je vlada, ne ja, rekao je Sanader.


Karamarko: 'Svatko ima pravo vidjeti svoju smjenu na svoj način'

Na Faberovo svjedočenje reagirao je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, tada ministar unutarnjih poslova. Izjavio je da je 'slučaj Kamioni' procesuiran te kako svatko ima pravo vidjeti svoju smjenu na svoj način.

Postupak je još u tijeku i svatko ima pravo vidjeti svoju smjenu na svoj način i izraziti to, rekao je Karamarko.