Odbor za Ustav - prijedlog nacrta ustavnih promjena bez HDZ-a

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je uvažio neke od primjedbi iz javne rasprave o prijedlogu promjena Ustava, te je Hrvatskom saboru jednoglasno za raspravu predložio djelomično izmjenjeni nacrt Ustava, a noviteti se najviše tiču referenduma. Prijedlog za utvrđivanje Nacrta promjene Ustava, Odbor je 'odradio' bez zastupnika HDZ-a koji bojkotiraju sjednice Odbora.


U nacrtu Ustava zadržan je prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200 tisuća potpisa, umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača. Referendum se neće moći raspisati o pitanjima koja se odnose na obveze koje proizlaze iz međunarodnih obveza osim njihova potvrđivanja, otkazivanja ili povlačenja, na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav, na obranu i nacionalnu sigurnost te na izbore i imenovanja u djelokrugu Sabora. Isto vrijedi i za ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda sadržanih u Glavi 3 Ustava. Sada je u to ograničenje dodana i Glava 2 Ustava.

Stožer: Imamo potpise; Milanović: Referenduma neće biti

Prije nekoliko tjedana na radnoj skupini odbijen je prijedlog laburista Dragutina Lesara da se umjesto kvote izlaznosti od 40 posto za uspješnost referenduma uvede kvota prihvaćenosti referendumskog pitanja, no nakon javne rasprave danas je odlučeno da se uvaži kvota prihvaćenosti referendumskog pitanja. Slijedom toga, za uspješnost referenduma o promjeni Ustava, odnosno akata koji se u Hrvatskom saboru donose dvotrećinskom većinom, trebat će se izjasni više od 50 posto od ukupnog broja birača, za akte koji se donose natpolovičnom većinom 40 posto , a za "obične" zakone 25 posto.

Europski uhidbeni nalog opet razljutio Milanovića i Šeksa

Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku od tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci kako je prije predloženo. Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu tek 1. siječnja 2014. U nacrt ustavnih promjena prije je prihvaćen prijedlog HDSSB-a da se svugdje u Ustavu gdje se spominje 'područna samouprava', riječ područna zamijeni riječju regionalna, te prijedlog SDSS-a i manjinaca da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te ostali ustavni zakoni donose po jednakoj proceduri kao i promjena Ustava, dakle u tri koraka i sa 101 zastupničkim glasom.