Do 2016. državni i javni službenici bez božićnice, regresa...

Sindikat javnih službenika i namještenika potpisao je dodatak II. kolektivnom ugovoru kojim se ukidaju božićnice i regresi, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada, odnosno terenskih dodataka. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je žaljenje što su svi sindikati potpisali dodatak KO osim sindikata socijalne skrbi i kulture. 

Spomenka Abveršek iz sindikata zdravstva istaknula je kako je bilo teško odreći se božićnice i regresa no zbog poštivanja KU i solidarizacije sa svim onim radnicima iz privatnog sektora koji neznaju za božićnice i regrese to je jedina prava stvar. Boris Pleša je istaknuo kako su sindiakti državnih sluzbi svjesni teške gospodarske situacije te su zato i potpisali. Sličnog je mišljenja i Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a. Svoj potpis je obrazložio solidariziranjem s teškom gospodarskom situacijom. Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske je istaknuo kako neće biti otpuštanja niti smanjenja plaća.

Dodatak II. kolektivnom ugovoru potpisali su i sindikati državnih sluzbenika. Dodatak će važiti do kraja trajanja temeljnog kolektivnog ugovora. Ministar Mrsić je istaknuo da će dodatak biti ukinut kada državni deficit padne ispod 3% a gospodarstvo ostvari pozitivan rast tri kvartala uzastopce. Mrsić je napomenuo da je ovo pomoć državnom proračunu i nada se da će što prije prestati vrijediti. 

Kroz ovaj dodatak država će uštedjeti oko 900 mil kuna, te će masa plaća za 2014. ostati ista. Vlada je naime na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Prema njemu se za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava isplata dnevnica, terenskih dodataka i jubilarnih nagrada. 

Iduće godine u slučaju umirovljenja i novog zapošljavanja primjenjivat će se klauzula 2 za 1, u skladu s mogućnostima državnog proračuna, priopćeno je iz Vlade. U slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita državnog proračuna manjeg od tri posto, za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora Dodatak II. prestaje važiti, a sva prava iz Kolektivnog ugovora u cijelosti se nastavljaju primjenjivati.

Sastanak službenika i Vlade prošao - glatko