Mađari protutužbom spašavaju Hernadija?

Nazire se novi zaplet u bitci mađarske naftne i plinske grupe Mol i hrvatske vlade za kontrolu nad Inom nakon što se izvršni direktor Mola Zsolt Hernadi suočio s privatnom tužbom pred sudom u Budimpešti.

Dioničar MOL-a tužio Hernadija zbog pada cijene dionica

Kako piše The Finacial Times, presuda za mađarski slučaj, koja će najvjerojatnije biti u Hernadijevu korist, imat će implikacije i po Hernadijev položaj u hrvatskom sporu. Kao presedan ta bi presuda mogla 'iznjedriti' i pravno rješenje za blokirane pregovore Mađarske i Hrvatske. Reuters je objavio kako je tužbu protiv Mola podnijela Ilona Banhegyi, bivša voditeljica Molove pravne službe.

Podsjetimo, Zagreb je izdao europski i međunarodni uhidbeni nalog za Hernadijem i traži njegovo uhićenje zbog sumnje da je nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao pet milijuna dolara mita kako bi Molu osigurao upravljačka prava u Ini, unatoč tek 49-postotnom vlasničkom udjelu u hrvatskoj kompaniji. Sanader je nepravomoćno proglašen krivim za prihvaćanje mita, uključujući i novac koji je trebao ubrzati Molovo preuzimanje Ine.

Sadržaj mađarske tužbe na račun Hernadija identičan je onoj tužbi koju je podigla Hrvatska, pa  investicijski krugovi procjenjuju da bi eventualna presuda mađarskog suda o Hernadijevoj nevinosti stvorila presedan. A optuženom koji je proglašen nevinim ne može se ponovno suditi prema istoj optužbi. 'Ako sud presudi u korist Hernadija, što će se sigurno dogoditi, tu će presudu morati prihvatiti sudovi u EU-u', izjavio je za FT neimenovani mađarski analitičar. Time bi se automatski poništili uhidbeni nalozi za Hernadija.

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik odlučno u razgovoru za FT opovrgava nagađanja da su tužiteljica i Mol izrežirali tužbu kako bi mađarski sud proglasio Hernadija nevinim i time ga poštedio suđenja u Hrvatskoj. Ipak potvrdio je da bi presuda o Hernadijevoj nevinosti imala implikacije i po njegov položaj u hrvatskom sporu.