Hrvatski projekt "gledanja" slika za slijepe predstavljen u Londonu

Projekt "Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe" hrvatske povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nataše Jovičić, originalna znanstvena metoda koja omogućuje slijepima i slabovidnima da "vide" umjetnička djela i dožive boje, predstavljen je u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu.

Na predstavljanju projekta u Westminsterskoj palači bile su hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te državna tajnica za žene i jednakost u britanskome Ministarstvu kulture, medija i sporta i državna tajnica za zapošljavanje i potrošačka prava u Ministarstvu gospodarstva, inovacija i vještina Jo Swinson.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, odjel za kulturu, medije i sport britanske vlade te član britanskog parlamenta David Blunkett, bivši ministar obrazovanja i zapošljavanja, i sam slijepa osoba te autoričin mentor u projektu od samog početka.

Projekt je plod desetogodišnjih istraživanja koja su potaknula razvoj originalne znanstvene metode analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama i audiointerpretacije opisuju se elementi forme te najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Svoj projekt autorica je dosad predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Uz potporu Ministarstva kulture, u zagrebačkoj Modernoj galeriji u lipnju 2009. Jovičić je otvorila prvu svjetsku taktilnu i multisenzornu galeriju gdje tri puta na godinu predstavlja kapitalne radove hrvatske moderne koje mogu doživjeti i slijepi.

O novoj i revolucionarnoj metodi autorica je napisala i (još neobjavljenu) knjigu "Kako dodirnuti sliku". Izložba će za javnost biti otvorena od 10. do 13. prosinca.