U Saboru burno o smanjenju mirovina

Burnu raspravu između zastupnika SDP-a Nenada Stazića i više HDZ-ovih zastupnika izazvao je konačni prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. 

Stazić je rekao kako nakon HDZ-ova pustošenja Hrvatske ovoj vladi ne preostaje drugo nego "spašavati brod u kojem su izbušili rupe i u koji prodire voda". U ime Kluba SDP-a Stazić je rekao kako ta stranka nije sretna što se zakon mora donijeti te ga shvaća nužnim zbog djelovanja HDZ-a posljednjih osam godina.

Nezadovoljstvo Stazićevim izlaganjem izrazili su HDZ-ovci Josip Đakić, Đurđica Sumrak, Tomislav Ivić i Sunčana Glavak.

Tijekom dulje rasprave u kojoj su se zastupnici bavili pitanjima branitelja, ćirilice, kupnjom skupih automobila, mobilnih telefona i lošeg rada Vlade, protivljenje zakonu izrazili su klubovi HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, a poduprli su ga HSU i HNS.

U ime Kluba HDZ-a Josip Đakić rekao je da ta stranka u cijelosti odbacuje taj zakon jer branitelji, invalidi Domovinskog rata, roditelji poginulih, djeca zatočenih i nestalih, sami zatočeni i nestali ne bi smjeli biti predmet krpanja rupa ili sanacije državnog proračuna.


Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti) smatra da smanjenje tih mirovina neće spasiti proračun ako se budemo nastavili ponašati kao do sada te je upozorio kako će se, bez gospodarskog razvoja, kresanjem jednog prava za drugim još dublje tonuti u krizu. Podsjetio je i da je njegova stranka još u travnju pokrenula inicijativu za smanjenje plaća dužnosnika jer bi oni prvi trebali biti na udaru, ali je taj prijedlog zakona još na čekanju.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da će se od 1. siječnja 2014. za deset posto smanjiti mirovine iznad 5000 kuna ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Mrsić je istaknuo da će se primjenom novog zakona u idućoj godini postići ušteda od 303 milijuna kuna te 326 milijuna kuna u 2015. godini.

Sabor je raspravljao i o Konačnom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju. Predloženim zakonom predviđa se povećanje dobne granice za umirovljenje od 2031. Dobna granica od 2031. povećavala bi se za tri mjeseca godišnje, što bi značilo da se 2038. u mirovinu ide sa 67 godina.

Odbor iskritizirao mirovinsku reformu


Predlaže se, prema riječima ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja za osiguranika koji ima 41 godinu staža osiguranja i 60 godina života, s time da se mirovina ne umanjuje. Oni koji nakon stečaja tvrtke završe na HZZ-u, a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu, ako za to imaju uvjete, bez penalizacije.


Oporba: Vlada stvara privid reformi

Ovaj je zakon prvi od triju zakona u antiradničkom paketu, ocijenio je laburist Dragutin Lesar, koji je ministra Mrsića prozvao da je službeno objavio pogreb socijalne države. 'Ovaj zakon je na tragu klanjanja 'zlatnom teletu', jer ispada da su za nekonkurentnost gospodarstva krivi studenti, radnici, umirovljenici i nezaposleni, jer samo njima se smanjuju ili ukidaju prava', kazao je Lesar.

Zašto snagu u Saboru ne usmjerite u obranu tih prava, nego u svakom momentu dajete potporu vladajućima, uzvraća mu Dujomir Marasović (HDZ). 'Vaša uloga djeluje kao uloga u kazalištu Komedija igrate salonskog revolucionara koji se nada da će publika povjerovati u njegovu revolucionarnost, iako sam zna da je to gluma', predbacio je Marasović Lesaru.

Goran Marić (HDZ) analizirao je zakon i zaključio da je najbolje biti pripadnik JNA, jer imaju veće koeficijente od saborskih zastupnika.

Silvano Hrelja (HSU) najavio je da će potpora HSU-a zakonu biti proporcionalna volji Vlade da uvaži primjedbe te stranke. Upozorio je da ne može prihvatiti da obiteljska mirovina iznosi samo 70% mirovine preminuloga bračnog druga.

Dnevni red Hrvatskog sabora proširen je Nacrtom promjena Ustava koji je uputio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.