HDZ neće poduprijeti ustavne promjene

HDZ neće poduprijeti ustavne promjene jer će one dugoročno biti štetne za demokraciju, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Gordan Jandroković izjavio je na konferenciji za novinare u Saboru da premijer Zoran Milanović na bahat način nameće svoje mišljenje i ideologiju i ne pokazuje spremnost na komunikaciju s oporbom.

Prema njegovim riječima, jedini razlog za pokretanje postupka izmjena Ustava bio je 'slučaj Perković' i pokušaj sprječavanja njegova izručenja Njemačkoj. Sve što se dogodilo poslije toga rezultat je vulgarne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu Hrvatskoj državi. 'Stoga, svi koji podupru predložene ustavne promjene preuzimaju odgovornost za sve negativne posljedice', kazao je Jandroković. Posebno je prozvao Hrvatske laburiste i HDSSB jer su zbog uskih stranačkih partikularnih ineteresa pristali na takve promjene.

Odbor za Ustav - prijedlog nacrta ustavnih promjena bez HDZ-a

Vladimir Šeks ocijenio je da se na mala vrata želi promjenom Ustava uvesti nova teritorijalna jedinica, regija - koja će imati parlament, vladu, predsjednika i izborno zakonodavstvo. O tome hrvatska stručna javnost nije raspravljala, upozorio je Šeks. Utvrđivanjem pitanja zbog kojih se ne može raspisati referendum de facto se onemogućava narodna referendumska inicijativa i neposredna demokracija, što pokazuje strah vladajućih od naroda, ustvrdio je Šeks. Odbor za Ustav preglasavanjem je odbio raspravljati o prijedlozima ustavnih promjena koje je predložio Klub zastupnika HDZ-a, kaže Šeks, pa su stoga 'odbili sudjelovati u farsi'.


Laburisti i HDSSB-ovci odbacuju HDZ-ove prozivke zbog Ustava

Hrvatski laburisti i HDSSB odbacili su HDZ-ove prozivke da su zbog uskih stranačkih interesa pristali na promjene Ustava i time postali suodgovorni za moguće Vladine pokušaje da izigra međunarodne obveze, odnosno europski uhidbeni nalog.

HDZ-u očito smeta što prvi put u povijesti neće sudjelovati u izglasavanju ustavnih promjena, uzvratio je HDSSB-ov Josip Salapić. HDSSB je odgovorna i ozbiljna stranka, rekao je Salapić, odbacujući optužbe da stranka trguje nekim svojim stavovima.

Popravljanje pogreške koju je HDZ učinio ustavnim promjenama iz 2010. jedini je motiv zbog kojeg su se Hrvatski laburisti pridružili pisanju ustavnih promjena, rekao je Dragutin Lesar tumačeći kako je tadašnjim brisanjem referendumskih odredbi napravljen vakuum koji treba popraviti. HDZ je posljednji koji ima pravo kritizirati ove ustavne promjene, izričit je Lesar.