"Ivanina kuća bajke" otvara se ovog vikenda u Ogulinu

U Ogulinu se ovaj vikend otvara multimedijski Centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" u kojem će slavna književnica Ivana Brlić-Mažuranić, rođena Ogulinka, biti 'domaćica' svima koji žele više saznati o njezinu bogatom književnom opusu te doživjeti 'susret' s likovima iz njezinih bajki. 

Centar je realiziran uz financijsku pomoć EU-ova programa IPA, doznaje se iz Turističke zajednice grada Ogulina, koja je ugovaratelj i nositelj projekta.

Prema riječima voditeljice projekta i direktorice TZ-a grada Ogulina Ankice Puškarić, projekt je vrijedan 1,36 milijuna eura, od čega je 73,5 posto ili gotovo milijun eura financirano iz IPA-e, a ostatak je došao iz Grada Ogulina (178,3 tisuće eura), Ministarstva kulture (156,6 tisuća eura) i TZGO-a (24,4 tisuće eura).

Centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" smješten je u zgradi u sklopu Frankopanskog kaštela u Ogulinu. Na 255 četvornih metara posjetiteljima pruža multimedijalni i interdisciplinarni prikaz onoga što je Ivana napisala. Korištene  su nove tehnologije, poput virtualnih prikaza tematskih puteva Ogulina i bajki, online knjižnica, a imat će i izdavačku djelatnost te cjelogodišnje kreativne i edukativne programe za djecu i odrasle.

Glavni cilj projekta bio je razviti infrastrukturu temeljenu na nematerijalnoj kulturnoj baštini, bajci, a Puškarić vjeruje da će to dodatno osnažiti brend Ogulina kao zavičaja bajke te ga pozicionirati na turističku kartu poželjnih destinacija doživljaja.