Zagreb pride o Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu

Prijedlog zakona o životnom partnerstvu je konzervativan, ne nudi ništa novo, ali je ipak pozitivan korak naprijed za sve LGBT osobe jer istospolnim parovima omogućuje veliku razinu prava, poručili su s konferencije za novinare predstavnici udruženja Zagreb Pride.

Odbacili su prijedlog predsjednika Republike Ive Josipovića da se u Ustav unese i odredba da se životnim zajednicama različitima od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu. Ponovili su svoje stajalište da instituciji braka nije mjesto u Ustavu.

Zakon o životnom partnerstvu regulira već postojeće stanje i potpuno se uklapa u predizborno obećanje vladajuće koalicije, ali i u najkonzervativnije parametre koje smo mogli čuti iz najkonzervativnijeg dijela društva, izjavila je koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić. U njemu se, dodala je, ne rabi riječ brak, baš kao što se istospolnim zajednicama ne dopušta posvajanje djece. To su dva parametra zbog kojih je manjkav i predstavlja nejednakost. 

Zagreb Pride je sudjelovao u radnoj skupini koja je izradila ovaj zakon i od početka se zalagala da životno partnerstvo bude otvoreno za sve parove, istospolne i ostale, ali taj prijedlog nije prihvaćan, izjavio je Marko Jurčić. Zakon o životnom partnerstvu, smatra, omogućit će veliku razinu prava i trebalo ga je donijeti prije deset godina.

Prema istraživanju koje je proveo Zagreb Pride, u Hrvatskoj ima 700 LGBT osoba, od kojih njih 23 posto dijeli kućanstvo s istospolnim partnerom. Oko 43 posto namjerava registrirati zajednicu, a veliki dio ih planira imati djecu. Njih pet posto već ima djecu.

Također, najavili su da će početkom iduće godine predložiti sastanak sa svim predstavnicima klubova zastupika u Hrvatskom saboru kako bi ih upoznali sa svojim stajalištem i prijedlozima. Od HDZ-a, za koji kažu da je za istospolne zajednice učinio mnogo, u kontekstu izjava njihovih najviših dužnosnika, očekuju potporu.