Sindikat poljoprivrede: Stanje katastrofalno, idemo u opći štrajk

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković izjavio je da je stanje u gospodarstvu katastrofalno, posebice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ali to nije ništa u odnosu na ono što nas čeka iduće godine, zbog čega su sindikati krenuli s pripremama za referendumsko izjašnjavanje o generalnom štrajku.

Na konferenciji za novinare Orešković je rekao da postojeće stanje generira daljnju nezaposlenost i nesigurnost radnih mjesta, pri čemu se i ove godine očekuje uvoz prehrambenih proizvoda u iznosu većem od dvije milijarde dolara, posebice proizvoda koji se i kod nas mogu proizvesti bez teškoća, poput svinjskog mesa i mlijeka.

Od 2008. godine u realnom sektoru izgubljeno je oko 180.000 radnih mjesta, a iznos za otplatu kamata narastao je s četiri na 14 milijardi kuna, upozorio je.

Orešković smatra kako domaće gospodarstvo, u postojećim okolnostima, ne može biti konkuretno inozemnoj konkurenciji, a da se pri tome smanjuju prava radnika i rade se pritisci na kolektivne ugovore.

Cilj je referendumskog izjašnjavanja o općem štrajku, koje će se održati od 13. do 17. siječnja, očuvanje prava iz postojećeg Zakona o radu, istaknuo je Orešković ocjenivši neprimjerenim da Vlada i dalje donosi štetne zakone za hrvatske radnike. Ustvrdio je da će se, ako ga radnici na referendumu podrže, opći štrajk nastojati organizirati tako da se u sadašnjoj teškoj situaciji ne našteti dodatno proizvodnji, ali se na tome neće stati.

Ako Vlada i Hrvatski sabor usvoje izmjene Zakona o radu bez dogovora sa socijalnim parnterima, onda će taj zakon izmijeniti neka druga Vlada, zaprijetio je Orešković.

Rekao je da su vlade koje je predvodio SDP već dva puta drastično oštetile radnike, i to 2003. godine, kada se također mijenjao Zakon o radu, te ove godine.