Ashmolean otkupio najveću zbirku moderne kineske umjetnosti

Muzej Ashmolean u Oxfordu, najstariji muzej u Velikoj Britaniji i jedan od najstarijih u svijetu uopće, otkupio je jednu od najvećih svjetskih zbirki moderne kineske umjetnosti, prenosi britanski BBC.

Riječ je o četiristotinjak djela koja je od 40-tih godina prošloga stoljeća pa sve do danas prikupljao stručnjak za kinesku umjetnost, umirovljeni oxfordski profesor Michael Sullivan, koji je preminuo u rujnu. Neke od slika već su posuđivane Muzeju, no velik dio radova suvremenih kineskih umjetnika nikad nije prikazan u javnosti. Djela će biti izlagana u ciklusima u muzejskoj galeriji posvećenoj Sullivanu i njegovoj supruzi Khoan.

Kustosica zbirke Shelagh Vainker napomenula je ona sadrži sve moguće umjetničke stilove te da ju upotpunjuje bogati dodatni materijal, uključujući korespondenciju s umjetnicima.

Među najznačajnijim djelima zbirke su slike istaknutih umjetnika Qija Baishija i Zhanga Daqiana koji su stvarali sredinom prošloga stoljeća, no ima i recentnijih akvizicija, uključujući pejzaž Xua Binga iz 2002.

Sullivan je umirovljen 1985. kao vodeći svjetski strani stručnjak za kinesku umjetnost. No, nastavio se baviti kineskom umjetnošću sve do nedugo prije smrti, te mu je 2012. društvo Američkih prijatelja Muzeja Shanghai dodijelilo nagradu za životno djelo.