Premijera 'Orašara' u Rijeci

Balet Petra Iljiča Čajkovskog "Orašar" u režiji i koreografiji Ronalda Savkovića te pod dirigentskim ravnanjem Igora Vlajnića večeras je premijerno izveden u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U glavnoj ulozi Clare nastupila je Marta Kanazir, kao Princ Joseph Cane a u ulozi Drosselmayera nastupio je Andrei Koeteles. Uz njih je na sceni riječkog HNK u premijernoj predstavi sudjelovao cjelokupan ansambl riječkoga Baleta, potom dječaci i djevočice te članovi riječke parkour skupine Ri-Run i Academie di Capoeira iz Rijeke.

Posebno zapažena je scenografija Dalibora Laginje i kostimi autora Aleksandra Nošpala. Dramaturški je balet prilagodio Darko Lukić.

Riječki "Orašar" se pripremao šest mjeseci te je, po ocjeni intendantice Nade Matošević Orešković, središnji događaj kazališne sezone ove kuće.

Zanimanje publike za ovaj balet je golemo, tako da su sve predstave u prosincu rasprodane pa su se morale u program HNK u siječnju uvrstiti još tri dodatne predstave, uz ranije najavljene dvije siječanjske izvedbe.

Posebna izvedba "Orašara" priprema se na Staru godinu, s početkom u 18 sati.

Balet "Orašar" smatra se jednim od najljepših djela kalsične baletne literature i jedan je od najpopularnijih baleta više od jednog stoljeća.