Ustavni sud Srbije usvojio žalbu na presudu za Ovčaru - mediji

Ustavni sud Srbije (USS) prihvatio je zbog povrede prava na pravedno suđenje žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine na "Ovčari" kod Vukovara, piše beogradska Politika, dok Blic tvrdi kako USS namjerava osporiti tu presudu jer već nekoliko mjeseci traju pritisci da se pravomoćne presude za zločine na Ovčari proglase neustavnim.

Prema pisanju Politike, nakon što je USS usvojio žalbu Saše Radaka po presudi na 20 godina zatvora za zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, njegov odvjetnik Dušan Mašić očekuje ponovno suđenje.

Očekujem da će se poslije ovakve odluke Ustavnog suda o ovoj presudi ponovno odlučivati pred Žalbenim sudom u drugom vijeću. Ovakva odluka USS znači da je moj klijent potuustavno u zatvoru, rekao je Mašić za Politiku, objašnjavajući da je u drugostupanjskom suđenju u vijeću bio sudac koji je odlučivao i u prvom stupnju, što po zakonu nije moguće.

Usvajanje Radakove žalbe otvara mogućnost da USS isto odluči i o žalbama još nekolicine pravomoćno osuđenih za ubojstva na Ovčari u studenom 1991. jer  su skoro identične žalbe, pozivajući se na iste okolnosti, tom sudu uputili i Predrag Milojević i Miroslav Đanković, osuđeni na 20 godina zatvora, Milan Lančužanin, šest godina i Predrag Dragović, pet godina.

S obzirom na ovu činjenicu gotovo je sigurno da će i njihove žalbe biti usvojene, piše Politika. Blic, međutim, navodi da su u posljednjih nekoliko mjeseci bila četiri pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za zločine na Ovčari, ali je uvijek nedostajao glas nekog od sudaca.