Demurova izložba na 115. rođendan Umjetničkog paviljona

Izložbom 'Spiralno putovanje' likovnog umjetnika Borisa Demura Umjetnički paviljon, najstariji izložbeni prostor u ovom dijelu Europe i jedini objekt namjenski sagrađen za održavanje velikih izložbi, obilježava svoj 115. rođendan.

Demurova izložba ostvarena je u sklopu paviljonskog ciklusa specifičnih projekata ambijentalnog karaktera, a koncipirana je u dva dijela. Prva faza pratila je umjetnikovu realizaciju četiri velike spiralne kompozicije koje je javno izvodio na podu Paviljona slikanjem metlom i rukama na crnom keperu, a druga je sam postav s njegovim radovima velikih dimenzija te projekcije video i foto- zapisa tog rada. Demur će na otvorenju izvesti spiralni kiparski performans pješčanim prahom na podu središnjeg prostora Paviljona.

Povijest Umjetničkoga paviljona na neki je način i povijest likovne umjetnosti 20. stoljeća u Hrvatskoj, ocijenila je ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić. Najavila je da će se u sljedećem četverogodišnjem razdoblju naglasak staviti na pozicioniranje Umjetničkog paviljona na likovnoj pozornici Europe, dovođenjem istaknutih inozemnih umjetnika, ali i predstavljanjem hrvatskih umjetnika u Europi.

Inicijativu za izgradnju Umjetničkoga paviljona dao je još 1895. slikar Vlaho Bukovac.