'Monetizacija autocesta radi političkog preživljavanja'

Ispred Banskih dvora održana je prosvjedna akcija 'Odustanite od koncesije!' jer je danas u podne istekao rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanje u postupku davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je novinarima da prosvjednici traže od Vlade poništenje odluke o davanju autocesta u koncesiju i odabir drugih modela monetizacije - refinanciranjem duga povoljnijim kreditima ili prodajom obveznica, sukcesivno kako dospijeva dug. Također traže raskidanje ugovora sa savjetnicima za monetizaciju i povrat sredstava jer nisu obavili svoj zadatak.

Vlada je naručila studiju o monetizaciji, a konzultatni to nisu učinili, što je vidljivo iz pisma ministra prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića. Stanić je ustvrdio da je narodu osjetljivom na koncesiju "podvaljena monetizacija" kako bi se odgovornost prebacila na savjetnike koji su to preporučili kao najbolji i najpovoljniji model.

Autoceste su vlasništvo svih građana Hrvatske i o eventualnoj koncesiji mogu odlučivati samo njezini stvarni vlasnici putem referenduma, tvrdi Stanić. Provede li se koncesija, građani će dobiti još jedan namet jer će morati otplatiti dugove Hrvatskih autocesta, a svi prihodi od cestarine ići će koncesionaru, kaže Stanić.

Stoga Vladi upućujemo posljednji poziv da odustane od koncesije i izbjegne sve štetne posljedice. Tvrdimo da demokracija nije skupa i da se troškovi referenduma ne mogu ne isplatiti, ali se mogu izbjeći ako Vlada odustane od koncesije, poručio je. Upitan kada će početi s prikupljanjem potpisa, Stanić je odgovorio kako je ostalo još dovoljno vremena jer se ugovor neće zaključivati do kraja iduće godine.

Predsjednik udruge "Pravo na grad" Teodor Celakoski rekao je kako prosvjednom akcijom žele pokazati da je davanje autocesta u koncesiju "slijepa i jednosmjerna ulica" u koju se lako ulazi, a teško iz nje izlazi. U idućih 50 godina bit ćemo taoci odluke motivirane političkim preživljavanjem aktualne vlade, a idućih 13 vlada bit će u poziciji taoca u vezi s jednim od najvažnijih resursa, rekao je Celakoski.

Suočeni smo s postupcima neodgovorne vlasti koja zbog kratkoročnih ciljeva želi naštetiti javnom interesu u idućim godinama jer će Hrvatska, bez obzira na ulazak u Europsku uniju, postati kolonija koja neće imati ništa svoje.


Ministar Hajdaš Dončić zadovoljan prvim dijelom postupka za davanje autocesta u koncesiju

Inače, rok za iskazivanje interesa za sudjelovanje u koncesiji upravljanja i održavanja autocesta istekao je u podne. Ministar Siniša Hajdaš Dončić nije želio komentirati završetak prvog dijela postupka niti je rekao je li itko dostavio prijave. Prema njegovu objašnjenju, to bi bilo protuzakonito, ali je istaknuo da je zadovoljan.