HAZU obilježio 70. godišnjicu smrti Nikole Tesle

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti večeras je svečanom akademijom obilježila 117. obljetnicu izbora Nikole Tesle za počasnog člana, čime je zaključeno obilježavanje 70. obljetnice Tesline smrti, započeto ujutro međunarodnim znanstvenim simpozijem 'Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle'.

Tesla je izabran u Akademiju u dobi od 40 godina pa se ubraja među najmlađe i najdugovječnije članove najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije, dodao je.

Tesla je bio gigantski um koji može biti inspiracija i uzor mlađim generacijama, primjer je znanstvenika i učenjaka, ali i humanista i čovjeka. Otišao je u svijet s ruba tadašnje zapadne civilizacije i napravio velika djela. Tesla je pridonio razvoju, napretku i onome što danas imamo i naša Akademija ponosna je što je bio njezin član, poručio je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić

Spomenuo je i Teslin izbor za počasnog doktora zagrebačkog Sveučilišta 1926. i činjenicu da se Teslin lik nalazi na rektorskom lancu Sveučilišta, kao i da je mjerna jedinica za magnetsko polje 1956. dobila Teslino ime, čime je Nikola Tesla postao jedini Slaven čije ime nosi mjerna jedinica.

Tesla se ponosio svojom hrvatskom domovinom i srpskim rodom, ali bio je veliki kozmopolit i čovjek svijeta, istaknuo je Kusić.

Predsjednik Međunarodnog udruženja inženjera elektrotehnike i računarstva  Peter W. Staecker govorio je o Teslinom članstvu u toj uglednoj instituciji.

U predvorju Preporodne dvorane HAZU na Gornjem gradu tijekom dana otvorena je izložba skulptura posvećenih Nikoli Tesli akademskog kipara Pere Jelisića. Na skupu čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, govorili su još Catherine Bréchignac iz Francuske akademije znanosti o Tesli i znanstvenoj metodi, Mordechai Segev iz Izraela o svjetlu i neredu, Bimal K. Bose iz SAD-a o energiji, globalnom zatopljenju i ulozi snage elektronike, te Kurt R. Richter iz Austrije o razvoju komunikacije od Tesle i Marconija do satelita.