Milošević: Neke žrtve u Gruborima bile su masakrirane


Na suđenju pripadnicima specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gruborima u kolovozu 1995., svjedok Aleksandar Milošević ispričao je kako je s djelatnicima UN-a, odmah nakon pokolja, ušao u taj zaselak gdje su pronašli mrtve ljude, od kojih su neki bili i masakrirani.

Milošević koji je radio za UN-ov Centar za ljudska prava rekao je da je selo snimila UN-ova televizijska ekipa iz Knina te da su o svemu obavijestili hrvatsku vlast - prvo časnika za vezu, a zatim i tadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Knin generala Ivana Čermaka, nakon čega su poslijepodne pripadnici hrvatskih vlasti došli u Grubore.

Čermak je prvo negirao da se išta dogodilo, a u drugom razgovoru je rekao da je obaviješten da je tamo bila operacija čišćenja terena, na što smo mi izrazili čuđenje jer je čitavo područje dulje vrijeme bilo pod kontrolom hrvatskih vlasti, kazao je svjedok.

Pripadnik specijalne jedinice splitske policije Danijel Krolo, koji je nakon Oluje bio u akciji na tom području kao pomoćnik zapovjednika jedinice, rekao je na sudu da o tom slučaju zna samo iz medija.

Suđenje Frani Drlji i Boži Krajini, koje se tereti kao vođe grupa specijalne policije za zločine u Gruborima, nastavlja se ispitivanjem novih svjedoka 14. i 20. siječnja.