Nives Celzijus uručen Kiklop

Autorici knjige Gola istina Nives Celzijus u Domu hrvatskih branitelja u Puli svečano je uručena književna nagrada Kiklop za hit godine 2008., čime je završena višegodišnja trakavica u kojoj je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri odbila dodijeliti nagradu smatrajući je nedostojnom književne elite, pa je Nives Celzijus pravdu morala istjerati sudskim putem.

Kiklop je uručen i nakladniku knjige Premijer mediji, odnosno uredniku knjige Vedranu Strukaru. Kiklope, rad akademskog kipara Josipa Diminića, uručio je direktor marketinga i promocije izdavačke kuće VBZ te dugogodišnji suradnik sajma Zoran Simić.

Počašćena sam jer sam jedina dobitnica Kiklopa koja ima svoju vlastitu dodjelu, ustvrdila je Nives Celzijus. Premda je voditelj svečanosti književni kritičar Branimir Pofuk kazao kako se Kiklop u kategoriji hit godine za 2008. dodjeljuje na temelju presuda općinskog suda u Puli te Županijskog suda u Puli od 22. srpnja 2013. godine, urednik knjige Vedran Strukar kazao je kako je sud samo istjerao pravdu do kraja, dok je Gola istina, kako je rekao, najprodavanija hrvatska knjiga svih vremena, što god o tome tko mislio. Naime, dodao je, ova je knjiga do sada prodana u više od 150 000 primjeraka.

U izjavi za novinare nakon dodjele Kiklopa Nives Celzijus priznala je da se malo pribojavala provokacije. Uzbuđena sam, nisam spavala cijelu noć, bilo je i suza, poručila je Nives Celzijus dodavši kako je Gola istina 2 pri kraju te da će svjetlo dana vidjeti krajem proljeća iduće godine.