HDSSB izigrao dogovor s Kukuriku koalicijom

Nekoliko dana uoči izglasavanja ustavnih promjena HDSSB je izigrao dogovor s Kukuriku koalicijom. Ipak neće poduprijeti predložene ustavne promjene. 

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poručio je da ne želi izmjene Ustava pod svaku cijenu i traži njihovu odgodu za početak iduće godine, točnije za 15. siječnja, kako bi bilo vremena za javnu raspravu.

Bez ruku HDSSB-a vladajuća koalicija nema dvotrećinsku potporu u Saboru, tako da se Ustavne promjene neće provesti prije početka iduće godine, kada na snagu stupa europski uhidbeni nalog za Josipa Perkovića.

Vladajućem SDP-u očito se obilo o glavu neprincipijelno koaliranje oko ove prevažne teme s inače žestokim oponentom i kritičarom - HDSSB-om. Zbog zakulisnih igara Milanovića, Karamarka, Vesne Pusić i Josipovića, umjesto božićnog ustava dobili bismo promjenu ustava s nekoliko otvorenih pitanja, ali isto tako i s mogućim nesagledivim posljedicama, rekao je Šišljagić. 

Tako su od 101 potrebne ruke za izglasavanje ustavnih promjena vladajući ostali bez sedam ruku HDSSB-a pa u petak od planiranog izglasavanja, prema svemu sudeći, neće biti ništa.

Predsjednik Sabora Josip Leko za to je doznao od novinara, a predsjednika Republike Ivu Josipovića sve to dobro je nasmijalo.

Donosimo reakcije Josipovića, Leke, Grbina (SDP), Šukera (HDZ), Lesara (laburisti).