Sanaderova tajnica razmislila i promijenila iskaz

Jagoda Premužić, tajnica vlade bivšeg premijera Ive Sanadera, posvjedočila je na suđenju u "slučaju Planinska" da se o kupnji zgrade Mesnica Fiolić za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja raspravljalo na užem Vladinu kabinetu na prijedlog tadašnjeg ministra Petra Čobankovića.

Suprotno prijašnjem svjedočenju u istrazi, Premužić je kazala da je Čobanković na užem kabinetu iznio prijedlog kupnje zgrade u Planinskoj, Sanader ga je obrazložio, a nakon čega je prijedlog prihvaćen na zatvorenoj sjednici. Kupnja sporne zgrade došla je kao dopunski prijedlog, a nitko od ministara nije imao primjedbi, kazala je svjedokinja.

Na pitanje Sanaderove obrane zašto danas svjedoči drukčije nego u istrazi, kada je rekla da se o kupnji zgrade nije raspravljalo nego da je prijedlog prije glasovanja na zatvorenoj sjednici iznijela Jadranka Kosor, Premužić je rekla da se detalja sjetila nakon intenzivnog razmišljanja.

Sanader i njegova obrana prigovorili su istinitosti iskaza, jer je osim "selektivnog pamćenja" Premužić više puta pred USKOK-om navela da prijedlog Čobankovićeva ministarstva nije prošao raspravu na užem kabinetu, već je uvršten kao dopunska točka na zatvorenoj sjednici Vlade.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, predstojnik nekadašnjeg Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović te potpredsjednik Sanaderove Vlade Slobodan Uzelac.

U "slučaju Planinska" Sanaderov suoptuženik Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo ministarstvo Petra Čobankovića, koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.