Lesar: HDSSB amnestira Perkovića - Salapić: to je pucanj u prazno

Nakon što je HDSSB srušio potrebnu dvotrećinsku većinu za promjne Ustava, odlučivši do jučer sigurnu potporu promjenama odgoditi, Sabor je jutros s dnevnoga reda izvanredne sjednice, povukao prijedlog ustavnih promjena. O njemu će se raspravljati na sjednici u siječnju, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko. Budući da su ustavne promjene predviđale i nezastarijevanje teških ubojstava, otvoreno je pitanje - kako sadašnje stanje utječe na izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, s obzirom na to da od Nove godine prestaje ograničenje za primjenu europskoga uhidbenog naloga.

Ustavne promjene skinute s dnevnog reda - HDZ tvrdi: sjednica sazvana nelegalno

Laburist Dragutin Lesar smatra kako je moguće da je svojim manevrom HDSSB spriječio mogućnost Perkovićeva izručenja. Može se dogoditi da se hrvatski sud u odlučivanju o njemačkom uhidbenom nalogu pozove na zastaru i odbije izvršenje europskoga uhidbenog naloga. Čim sud konstatira zastaru, to znači da ni hrvatsko pravosuđe taj postupak ne može otvoriti. Moguće je da su amnestirali Perkovića i za izručenje i vođenje postupka u Hrvatskoj, rekao je Lesar. Kazao je kako jučer ni danas nije bilo međustranačkih konzultacija o ustavnim promjenama. Dodao je da bi volio čuti službeno objašnjenje HDSSB-a, jer ovo što je čuo 'nije ništa razumio'. 

Osim ustavnih promjena, s dnevnog reda danas započete izvanredne sjednice Sabora skinut je i Vladin prijedlog da se 2014. zaposlenima u javnim službama ne isplati božićnica i regres, a Lesar je potvrdio da je to učinjeno na zahtjev laburista. Kada je došlo u proceduru, jasno smo dali poruku da ako se ne prihvati da se raspravlja i o jednom i o drugom zakonu, da se može dovesti u pitanje naše sudjelovanje na izvanrednoj sjednici sabora. Nakon toga su predlagatelji izvanredne sjednice ovaj prijedlog zakona povukli s dnevnog reda. Mislim da je predsjednik sabora shvatio da više ne može otezati s otvaranjem rasprave o našem prijedlogu zakona i očekujemo da će to biti među prvim točkama na prvoj sjednici, rekao je Lesar.


Salapić: Lesarova izjava pucanj je u prazno

Ne zanima nas Lesarova izjava, ona je pucanj u prazno, izjavio je za Hinu predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić. 'Ne štitimo nikoga, neka pravosuđe radi svoj posao', istaknuo je. Ovom odgodom mi ćemo testirati dobre namjere predlagatelja, onih koji su rekli da u ustavne promjene kreću u interesu Hrvatske pa, ako je to u interesu Hrvatske, možemo pričekati još 15-20 dana. To nije puno, kazao je Salapić. Istaknuo je kako su i dalje uvjereni da su ustavne promjene potrebne, ali i da je oko njih nužna suglasnost političke i stručne javnosti. 'Tekst je potrebno amandmanima dotjerati tako da bude jasno što će svaka odredba značiti, kako ne bi ostavili prstor za različita tumačenja nakon izmjena', kazao je. Dodao je da HDSSB ne želi zbog regionalizacije Hrvatske u pitanje dovesti pravo građana na neposredno odlučivanje. Neprihvatljiva mu je i najava da će Hrvatski sabor odbiti raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, a da o tome ne pita Ustavni sud.