Potvrđena optužnica protiv Željka Sabe

Optužno vijeće osječkoga Županijskog suda danas je potvrdilo optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kojega USKOK tereti za kazneno djelo podmićivanja zastupnika, doznaje se na tom sudu.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je Hini da je prije potvrđivanja optužnice optužno vijeće kao nezakonite izdvojilo neke dokaze među kojima je i snimak razgovora između Željka Sabe i Marije Budimir te 'dokaze koji su proizašli iz tog snimka'.

Protiv rješenja o izdvajanju nezakonitih dokaza stranke mogu podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, dok protiv rješenja o potvrđivanju optužnice pravo žalbe ne postoji, kazao je Rožac. Za kazneno djelo podmićivanja zastupnika zakon previđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do čak pet godina.

Željko Sabo nije htio komentirati potvrdu optužnice. Bez riječi prošao je pored novinara koji su ga čekali na ulazu u sabornicu, gdje se priključio kolegama na glasovanju.

Sabu se sumnjiči da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskome Gradskom vijeću Mariju Budimir kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u. Sabo je odbacio sve optužbe, tvrdeći kako je snimku montirao HDZ kako bi na silu promijenio vlast u Vukovaru.