Postupak uhićenja Perkovića počinje 1. siječnja?

Postupak uhićenja za bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Josipa Perkovića počinje prvoga dana nove godine. Naime, početkom 2014. na snagu stupa Zakon o pravosudnoj suradnji točnije Lex Perković prema kojem se odmah počinje s provedbom europskoga uhidbenog naloga.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je za HTV da se on i njegov klijent spremaju za 1. siječnja. 'Mi očekujemo da odmah nakon toga počne procedura primjene europskoga uhidbenog naloga, a to znači razgovor s Tužiteljstvom, odlazak pred vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a možda i žalba Vrhovnom sudu', izjavio je Nobilo.

Podsjetimo, njemačko pravosuđe za Perkovićem je izdalo europski uhidbeni nalog, pod optužbom da je sudjelovao u pripremi ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, pored Münchena, 1983. Taj je nalog trebao na snagu stupiti 1. srpnja, kada je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, no saborska je većina tri dana prije izglasovala izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU prema kojima se europski uhidbeni nalog nije mogao primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 2002.

Donošenje zakona izazvalo je i oštru reakciju Europske komisije koja je ustrajala na stajalištu da je riječ o kršenju obveza ugovorenih u pristupnim pregovorima, a Vlada je na kraju popustila i još jednom izmijenila Zakon. Te će izmjene na snagu stupiti s 1. siječnja 2014., otkada će se europski uhidbeni nalog primjenjivati bez vremenskih ograničenja, no ostala je novina da se izručenje mora odbiti ako se radi o kaznenom djelu za koje je nastupila zastara.