Koliko su radili i koliko nas stoje zastupnici

Sabor je u cjelini ostvario svoju ustavnu zadaću, ocijenio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na konferenciji za novinare, na kojoj je rezimirao rad Sabora u ovoj godini. Zadovoljan je radom, doneseno je 308 zakona, no velik broj po hitnom postupku. Leko smatra da bi taj trend trebalo promijeniti.

Zastupnici su se za riječ javili 10 tisuća puta, a najviše je bilo replika, što, kaže Leko, nije dobro jer su se umjesto bavljenja temom, tako obraćali biračima. Saborski zastupnici u 2013. imali su 110 radnih dana. Troškovi zastupnika, i to bez plaće i paušala, iznosili su 9,05 milijuna kuna. Od početka mandata, dakle u dvije godine, najaktivniji zastupnik bio je laburist Branko Vukšić, iza njega su HDZ-ovac Ivan Šuker i Boro Grubišić iz HDSSB-a. Tomislav Karamarko uzeo je riječ samo četiri puta, a Željko Kerum ni jednom.

Najviše nas je stajao HNS-ovac Boris Blažeković, kojem je za dnevnice, prijevoz, putovanja, hotelski smještaj, stanarinu, režije i naknadu za odvojeni život isplaćeno 182.197 kuna. Među najskupljim zastupnicima su i HDZ-ovac Frano Matušić, kojemu je isplaćeno 182.128 kuna, HNS-ovac Srđan Gjurković (144.834 kune), HDZ-ovac Davor Božinović (132.804 kune) i SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović (130.871 kunu). Vukšiću je za troškove isplaćeno 88.612 kuna.

Na ime automobila, odnosno naknadu od dvije kune po kilometru, najviše je potrošio HDZ-ovac Matušić, čak 98.400 kuna. Slijede ga stranačke kolege Branko Bačić (65.000 kuna) i Ante Babić (55.764 kune), koji putuju s Korčule, odnosno iz Imotskog, pa Gjurković (55.440 kuna) i Antičević Marinović (54.456 kuna) koji u Sabor dolaze iz Splita, odnosno Zadra. Više od 50 tisuća kuna troškova za automobil iskazali su SDP-ovci Mladen Marelić i Marin Jurjević te HDZ-ovac Duje Marasović. Zastupnici s hrvatskog juga najviše su trošili i za cestarinu - Matušić 16.685 kuna, Gjurković 11.500, Antičević-Marinović 11.081 kunu.

Ako je suditi po statistici, saborski zastupnici groze se javnog prijevoza. Naime, od 165 zastupnika, koliko ih je statistika obuhvatila u ovoj godini (broj od 151 narasla je zbog zamjena), čak 141 nije iskazao nikakav trošak za javni prijevoz. Zanimljiva je i stavka za troškove režija. Iako je većina zastupnika za režije trošila između dvije i tri tisuće kuna, bilo je i onih koji su za to izdvojili šest - sedam tisuća kuna. Više od šest tisuća potrošili su SDP-ovci Saša Đujić i Marin Jurjević, a 7152 kune stranačka im kolegica Romana Jerković.

Osim plaće, desetak zastupnika nije imalo drugih troškova. Takvi su čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, HDZ-ovci Martina Banić i Vladimir Šeks, Milorad Batinić (HNS), Višnja Fortuna (HSU), nezavisne Mirela Holy i Jadranka Kosor, Željko Kerum (HGS) te SDP-ovci Davor Bernardić, Boris Kovačić i Josip Vuković. Skromnu 741 kunu, za dnevnicu i hotel, potrošio je Đuro Popijač (HDZ), a malo rastrošniji bili su Gordana Sobol iz SDP-a (1679 kuna) te HDZ-ovci Ivan Šuker (1675 kuna) i Zvonko Milas (1733 kune).