Preminula glumica Ružica Sokić

Nakon duge bolesti u 80. godini u Beogradu je preminula filmska, kazališna i televizijska glumica Ružica Sokić.

Rođena je 14. prosinca 1934. u Beogradu kao kći trgovca i suvlasnika lista Pravda Petra Sokića. Kao djevojčica sudjelovala je u Dječjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda, a 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Beogradu.

Glumila je u više od 180 filmova i televizijskih serija. Najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu Kad budem mrtav i beo te uličarke u ostvarenju Žuta. Komedija Tesna koža donijela joj je najveću popularnost. Neke od njezinih kasnijih velikih uloga su Taska u filmu Zona Zamfirova i kuma Anica u popularnoj seriji Greh njene majke. Zahvaljujući ulogama u televizijskim serijama bila je popularna na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Nastupala je u gotovo svim beogradskim kazalištima - u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, Gardoš teatru, KULT teatru, Otvorenom pozorištu "Studentski grad", Modernoj garaži, Pozorištu Slavija.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja - od Zlatnih arena u Puli do Sterijina pozorja. Dobričin prsten, nagrada Udruženja dramskih umjetnika Srbije za životno djelo, dodijeljen joj je 2011. Godine 2010. objavila je knjigu Strast za letenjem.

Datumi komemoracije i pokopa bit će naknadno objavljeni.