Novac od CO-a i autocesta za smanjenje duga

Novac od privatizacije Croatia osiguranja, kao i od monetizacije autocesta, ide isključivo za smanjivanje javnog duga jer je to pitanje kreditnog rejtinga, izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

Za monetizaciju postoji veliko zanimanje i naših mirovinskih fondova. Volio bih čuti što o tome misle oni koji organiziraju referendume na ovu temu, rekao je Milanović.

Vlada je jučer prihvatila ponudu Adris Grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovitih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici. Rovinjska Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura.

Početkom ovog tjedna istekao je i rok za iskazivanje interesa za sudjelovanje u koncesiji upravljanja i održavanja autocesta Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). Nakon isteka tog roka, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je izjavio da je zadovoljan, ali ne želeći kršiti zakon, nije iznosio detalje ni koliko je prijava ni tko ih je podnio.