Kraljevićeva retrospektiva u Modernoj galeriji

Stotu obljetnicu smrti Miroslava Kraljevića zagrebačka Moderna galerija obilježila je otvaranjem dosad najveće retrospektive tog prvaka domaće moderne.

Iako je bio kratko vrijeme prisutan na našoj likovnoj sceni, hrvatskoj i europskoj umjetnosti, posebice slikarstvu 20. stoljeća, dao je vrlo pristalu dionicu, rekao je
jedan od boljih poznavatelja Kraljevićeva opusa, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković na otvorenju izložbe u Modernoj galeriji.  

Nakon premijernog izdanja u Požegi, izložba je u Zagrebu postavljena u 12 dvorana prvog kata Galerije s gotovo 200 njegovih najvažnijih ostvarenja. Unatoč golemoj prisutnosti njegova stvaralaštva u literaturi i na izložbama, Kraljeviću su se rijetko organizirale retrospektive pa je ovo prva nakon 52 godine, ali i prva koja će putovati diljem zemlje i u inozemstvo, rekla je Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, koja je izložbu otvorila zajedno s Makovićem. 

Izložba je prvo bila u Požegi, a nakon Zagreba u travnju se seli u Ca Pesaro, venecijanski Muzej moderne umjetnosti, u kojem do sada nije izlagao nijedan hrvatski slikar, a zatim u Split, Osijek i Dubrovnik.

Na izložbi su obuhvaćena djela raznih motivskih i stilskih obilježja - od pariških veduta, portreta i crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižejima, introspektivnih autoportreta i portreta članova obitelji te ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

Izložbu prati katalog s više od 200 reprodukcija na 285 stranica, sa stručnim tumačenjima djela i znanstvenim tekstovima, među ostalim o velegradu i animalistici u Kraljevićevu slikarstvu te njegovu odnosu prema Požegi.