Hrvatska i Austrija potvrdile odlične odnose

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz potvrdili su u Zagrebu patrnerske odnose i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije te najavili nastavak suradnje unutar Europske unije, u regiji i trećim zemljama.

Kurz, 27-godišnji novi austrijski ministar vanjskih poslova, četiri dana nakon svog imenovanja izabrao je Hrvatsku kao prvu vanjskopolitičku destinaciju.

Prema riječima ministrice Pusić, već prvi susret sa šefom austrijske diplomacije, kao znak velikog prijateljstva između dviju zemalja, pretvorio se u radni posjet tijekom kojeg je dogovorena mogućnost da hrvatski diplomati budu u trećim zemljama smješteni u austrijskim diplomatskim predstavništvima, a  iniciran je i trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Kurz je također istaknuo da su snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa glavni razlog da za svoj prvi posjet odabere upravo Hrvatsku te da je posjetom najmlađoj članici EU-a htio odaslati signal Bruxellesu da postoji velika vjera u Hrvatsku, ali i da i drugim zemljama u regiji treba biti omogućen pristup Uniji. Pusić je također ponovila da je članstvo u Uniji način stabiliziranja pojedinih zemalja i cijele regije.

Austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza primili su u petak u Zagrebu predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Ivo Josipović. Josipović i Kurz razgovarali su o jačanju partnerskih odnosa, posebno gospodarskih i o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, stoji u priopćenju ureda Predsjednika.

'Hrvatsku i Austriju povezuju čvrsti mostovi, ne samo povijesni nego i gospodarski, kulturni, hrvatska manjina u Austriji, austrijska manjina u Hrvatskoj kao i sve veći broj austrijskih turista', rekao je Leko dodajući da službena hrvatska politika doživljava Austriju kao partnersku i prijateljsku zemlju. Kurz je u razgovoru s Lekom kazao kako su austrijski poduzetnici zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, ali se žale na preveliku birokraciju i problem pravne sigurnosti, a Leko je uzvratio da je sigurnost investicija sve veća, pravosuđe neovisno o politici te da se radi na rješavanju problema zemljišnih knjiga, navodi se u priopćenju Sabora.