Kinematografija u NDH

U izdanju naklade Ljevak nedavno je u biblioteci Kultura i civilizacija objavljeno opsežno publicističko djelo Daniela Rafaelića "Kinematografija u NDH".

Hrvatska filmska povijest relativno je slabo pokrivena relevantnim izdanjima. Kinematografsko razdoblje od 1941. do 1945. također je često zaobilaženo. Prvi put na jednome mjestu knjiga povjesničara filma Daniela Rafaelića donosi stručnu i razumljivu povijest kinematografije Nezavisne Države Hrvatske.
 
Detaljnom analizom svih filmova i filmskih žurnala proizvedenih u NDH, kao i sintezom nekoliko tisuća pronađenih i obrađenih arhivskih dokumenata iz Zagreb, Beograda, Berlina i Rima - autor knjige portretira kinematografiju satelitske države čiji se propagandni uzusi doslovno preklapaju s onima nacističke njemačke. Ipak, brojni kinematografski disidenti pružali su otpor vladajućem represivnom aparatu te se i o njima prvi put govori.

Dosad neviđeni rukopisi, fotografije i filmski plakati prvi su put objavljeni. Zasebni dio knjige čine vrijedni intervjui s nekima od najvažnijih aktera filmskih djelatnosti toga vremena koje je autor uspio napraviti prije njihove smrti.
 
Knjiga pisana u formi znanstvenog rada, na pristupačan način ocrtava kinematografsku, ekonomsku, socijalnu i opću kulturalnu potku svih grana kinematografije, postavljajući prvi put prava znanstvena pitanja i nudeći ne ideološke ili političke, već isključivo znanstvene odgovore.

Djelo sadržava 350 kartica teksta, više od dvjesto fotografija, desetak reprodukcija filmskih plakata i pedesetak originalnih dokumenata, što ga čini jedinstvenim u domaćoj filmskoj povijesti i publicistici općenito.